Школа у Пучилама код Бијељине добила библиотеку: Лектире надохват руке

Љиљана Алексић
Школа у Пучилама код Бијељине добила библиотеку: Лектире надохват руке

БИЈЕЉИНА - Након што су се ученици у селу Пучиле код Бијељине послије онлајн наставе вратили у клупе дочекале су их лијепе вијести. Добили су библиотеку због чега више неће морати да по лектиру одлазе у град, јер све потребне наслове имају надохват руке.

Мини-библиотека у подручној школи “Јован Дучић” оформљена је захваљујући Фондацији принцезе Катарине Карађорђевић и Хуманитарној организацији “Лајфлајн” из Чикага, које је донирало средства за адаптацију просторије, куповину намјештаја и књига.

- Ми смо искористили период док су ученици били на онлајн настави да уредимо једну просторију и оснујемо у подручној школи у Пучилама мини-библиотеку - рекао је директор Основне школе “Јован Дучић” Дејан Вуковић.

Он је истакао да стигло око 350 лектира, те да ученици из Пучила више немају потребу да одлазе у градску или библиотеку у централној школи како би подизали лектире.

Вуковић наводи да ово није прва сарадња са организацијом “Лајфлајн”. И претходних година помагали су у адаптацији школског простора.

- Прије три године они су нам донирали средства за изградњу централног гријања у овој подручној школи захваљујући чему ученици имају топле учионице и боље услове за наставу - каже Вуковић.

Ђаци кажу да се радују сваком новом школском дану.

- Више волим да сам у учионици него онлајн наставу. Добили смо библиотеку у школи што ме посебно радује, јер волим много да читам. Сада не морам ићи до града да подижем лектире, могу то и у нашој школи - каже ученик петог разреда Дамјан Чвргић.

Његова школска другарица Анастасија Кулић истиче да се радује усвајању нових знања али и отварању школске библиотеке.

- Сада нам је много лакше јер имамо библиотеку у школи, а поред лектира можемо да читамо и многе друге књиге за вријеме распуста - каже она.

Подручну школу у Пучилама похађа 48 ученика од првог до шестог разреда, а укупно у овој школи је 1.100 ученика од првог до деветог разреда.

Инвестиције

Дејан Вуковић истиче да је у ОШ “Јован Дучић” у претходном периоду било значајних инвестиција.

- У подручној школи у Патковачи у новембру прошле године су отворени вртић и фискултурна сала, а то је реализовано заједничким снагама и финансијским средствима Влада Српске и Србије и локалне заједнице - каже Вуковић и истиче да је у току и припрема документације за адаптацију сале у централном објекту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана