Шкељић одлази из фотеље начелника oпштине Кнежево

Ведрана Кулага
Шкељић одлази из фотеље начелника oпштине Кнежево

Сарајево, Кнежево - Начелнику Кнежева Бори Шкељићу и дефинитивно је престао мандат након што је Апелационо одјељење Суда БиХ одбацило његову жалбу на одлуку Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ којом је утврђено да су процедура опозива и референдум обављени по закону.

Шкељић, који је за начелника изабран као кадар НДП-а, опозван је на референдуму одржаном крајем новембра прошле године. Према званичним резултатима референдума, за његов опозив гласао је 3.071 грађанин, док је 2.441 био против. ЦИК БиХ и Републичка изборна комисија су оцијенили да је опозив спроведен у складу са законом и да је већином гласова грађана Шкељић опозван са те позиције. Шкељић је, међутим, жалбом покушао да избори останак у фотељи начелника.

- Одлука Апелационог одјељења Суда БиХ је стигла у ЦИК. Жалба је одбачена и одлука постаје правоснажна када буде уручена начелнику - потврдила је портпарол ЦИК-а Максида Пирић.

У рјешењу Суда БиХ је наведено да се Шкељић жалио на одлуку ЦИК-а због погрешно и непотпуно утврђеног чињеничког стања. Шкељић је навео и да је група од 50 особа утицала на исход поступка опозива, јер је организовала одлазак од једног до другог бирачког мјеста и уводила по једног бирача на гласање тврдећи да је тиме прекршен Изборни закон БиХ. Судије су, међутим, одбациле његове аргументе оцијенивши да је жалба неоснована.

- Одлука која се побија жалбом донесена је на основу тачно и потпуно утврђеног чињеничног стања и правилне примјене материјалног права па су наводи жалитеља у том погледу неосновани. Наводи да је група од 50 лица утицала на исход опозива су паушални и нису доказани - наведено је у одлуци Суда БиХ, који је као паушалне оцијенио и остале наводе из жалбе који се односе на финансирање опозива и да је Комисија за спровођење опозива уништила оригиналне изводе из Централног бирачког списка.

Шкељић се јуче није јављао на телефон, али је јасно да је упознат са одлуком суда. Предсједник Скупштине општине Радован Марић рекао је да је Шкељић приликом покушаја примопредаје дужности пружио отпор и са мањом групом грађана покушао физички напасти одборнике који чине скупштинску већину.

- Скупштина је именовала комисију за примопредају и она ће са радом наставити у понедјељак - казао је Марић и додао да је одлука Суда БиХ очекивана, јер је опозив начелника прошао без иједног проблема и пропуста.

С обзиром на то да је до редовних локалних избора остало мање од годину, у Кнежеву неће бити расписивани пријевремени избори за начелника. У тим случајевима дужност начелника преузима његов замјеник, али је са те позиције још 2013. године смијењен Борис Раљић. Скупштина општине је због тога именовала Горана Боројевића за вршиоца дужности замјеника начелника општине. Боројевић је дипломирани инжењер шумарства.

- Наш циљ је да помиримо супротстављене стране у Кнежеву како би општина кренула напријед. Рачунамо да ће Боројевић успјети да радом и знањем обезбиједи помирење. Он до сада није био политички активан и очекујемо да ће повјерени посао успјети завршити на најбољи могући начин да бисмо коначно зауставили гомилање проблема у општини и почели да радимо с циљем бољег сутра свих становника - рекао је Марић.

Одлука о опозиву начелника Кнежева усвојена је крајем октобра прошле године. Донијела ју је већина коју чини блок странака предвођен СНСД-ом, које су у јуну 2013. године преузеле премоћ у одборничким клупама.

Промјеном односа снага дошло је, међутим, до дуге и дубоке политичке кризе, јер је Шкељић игнорисао скупштинске одлуке и одбијао сарадњу са новом већином.

Пореским инспекторима забрањен улазак у општину

Боре Шкељић је недавно забранио улазак пореским инспекторима у зграду општине Кнежево како би обавили редовну контролу поручивши им да немају шта да траже. Против њега је због тога поднесена прекршајна пријава.

Помоћник директора Пореске управе РС за Подручни центар Бањалука Тедо Цвишић потврдио је да је против Шкељића поднесен прекршајни налог због учињених прекршаја из области пореза и доприноса.

- Начелник општине је, најблаже речено, на непримјерен и некоректан начин онемогућио инспекторе да изврше редовну пореску контролу. Предузели смо законом прописане радње у случају да неко омета и не дозвољава контроле код пореских обвезника. Очекујем да ћемо путем надлежног тужилаштва и суда успјети доћи до потребне документације за обављање контроле - рекао је Цвишић и додао да би законом требало дати већа овлашћења пореским инспекторима у оваквим случајевима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана