Сјећање на жртве НАТО бомбардовања на Зловрху: Трагови злочина постоје и послије 26 година

С. М.
Сјећање на жртве НАТО бомбардовања на Зловрху: Трагови злочина постоје и послије 26 година

РОГАТИЦА - На Зловрху, највећем врху Жепске планине, јуче је код спомен-обиљежја парастосом, паљењем свијећа и полагањем вијенаца још једном враћено сјећање и одата пошта за десет војника Војске Републике Српске из састава Рогатичке лаке бригаде који су страдали под громадама бетона телекомуникационог објекта бивше ЈНА “Зловрх”, који су авиони НАТО снага срушили у ноћи између 29. и 30. августа 1995. атакујући на Војску Републике Српске.

Парастос за погинуле, браћу Љубомира (40) и Драгомира (38) Бакмаза, Велимира Ујића (24), Раденка Сорка (33), Милана Станишића (27), Зорана Нерића (32), Милоша Јовичића (36), Андрију Обрадовића Калабу (43) и млађане Зорана Сорка (20) и Дарка Мотику (19), служио је протојереј-ставрофор Новица Ћебић, свештеник из Рогатице, а вијенце су положили представници Општинске борачке организације из Рогатице са предсједником Мишом Соколовићем на челу, а у име Општинске управе предсједник и потпредсједник СО Нинослав Прелић и Ђоко Раздољац.

Осим породица страдалих и пријатеља, међу присутнима на Зловрху био је и Зоран Гојковић, један од четворице тада преживјелих војника. Он каже да се нерадо сјећа, али никад неће заборавити тај трагични догађај у коме је задобио озбиљне ране.

На њега су га, каже, подсјетили остаци његове вреће за спавање, која и даље стоји на мјесту злочина и коју вријеме још није уништило, иако је од тада прошло пуних 26 година.

Соколовић је рекао да се предузима све да се на достојан начин обиљеже мјеста која чувају сјећања на погинуле борце у посљедњем Одбрамбено-отаџбинском рату.

- У току су завршне припреме за изградњу спомен-обиљежја на којим ће бити уписана имена свих погинулих бораца из мјесне заједнице Козићи и централног споменика у Рогатици за цијело подручје општине - казао је он.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана