Сјећање на страдале Србе у Мркоњић Граду: За жртве и даље нема правде

Г. С.
Сјећање на страдале Србе у Мркоњић Граду: За жртве и даље нема правде

МРКОЊИЋ ГРАД - У Мркоњић Граду јуче је, поводом Дана општине, у капели Светог апостола Марка служен парастос за страдале у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату, након чега су бројне делегације положиле цвијеће на спомен-обиљежје масовне гробнице на православном гробљу, као и на спомен-обиљежја на Тргу српске војске.

Једна од највећих гробница у Републици Српској откривена је у Мркоњић Граду, гдје је пронађено 181 тијело жртава, међу којима 81 цивил, 97 бораца Војске РС, три припадника Министарства унутрашњих послова Српске. У мањим гробницама у овој општини пронађено је још 176 тијела цивила, припадника Војске и МУП-а. За ове злочине још нико није одговарао.

Начелник Мркоњић Града Драган Вођевић рекао је да и даље остаје жал што за ове злочине нико није одговарао, нити је приведен на саслушање.

- Масовна гробница је пронађена када смо се 1996. године, након избјеглиштва, вратили у град и сви знамо шта смо тада затекли и у каквом стању су били наши домови и фирме - рекао је Вођевић.

Он је позвао надлежне институције да процес за злочине почињене над Србима у Мркоњић Граду покрену са мртве тачке. 

Предсједник Општинске организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Здравко Караћ рекао је да су породице жртава неутјешне и да полако губе наду у доступну правду.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана