Сјећање на погинуле борце Српске гарде Илиџа

Срна
Сјећање на погинуле борце Српске гарде Илиџа

Источно Сарајево - У Источном Сарајеву данас је обиљежен Дан формирања Српске гарде Илиџа, чијих је 18 припадника дало животе за Републику Српску и слободу српског народа.

У цркву Светог Василија Острошког на Вељинама служен је парастос за страдале припаднике ове елитне јединице Војске Републике Српске, након чега је организовано дружење са члановима породица погинулих сабораца.

Један од старјешина Српске гарде Илиџа Мирослав Лучић рекао је Срни да је ова маневарска једница основана 1. октобра 1992. године и да је учествовала у борбама на свим ратиштима у зони одговорности Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске, односно Илиџанске бригаде.

Лучић је наводи да је ова јединица у свом саставу имала оклопно-механизовану чету, као логистику пјешадијском дијелу јединице.

Према његовим ријечима, у протеклом рату 18 припадника Српске гарде Илиџа изгубило је живот у борби за слободу српског народа и за Републику Српску, а послије рата њих још шест је преминуло.

“У вријеме ратних збивања били смо узданица свих јединица, како Илиџанске бригаде, тако и других јединица у смислу испомоћи када је непријатељ нападао на њихове положаје током свих офанзива на Сарајевско-романијском ратишту”, рекао је Лучић.

Он каже да је ова јединица, заједно са Специјалном бригадом МУП-а Републике Српске, Оклопном четом Илиџанске бригаде и свим другим јединицама, дала значајан допринос одбрани Илиџе, али и помагала српским борцима на ратиштима у Вогошћи, Илијашу, Нишићкој висоравни, Трнови, Златишту на Требевићу, Дебелом брду и свуда гдје је било потребно.

Лучић додаје да је посебно поносан на чињеницу да ни против једног припадника Српске гарде Илиџа није подигнута оптужница за евентуални злочин, јер су се у одбрамбено-отаџбинском рату борили часно, те бранили и одбранили српски народ на овим просторима.

“Волио бих да држава Република Српска више поведе рачуна, како о припадницима Српске гарде Илиџа, тако и свим другим демобилисаним борцима и ратним-војним инвалидима и породицама погинулих бораца, јер су они својом жртвом за Републику Српску то сигурно и заслужили”, закључио је Лучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана