Сјећање на погинуле борце и велики ратни пут 11. дубичке бригаде

Srna

КОЗАРСКА ДУБИЦА - Служењем помена погинулим и настадалим борцима у одбрамбено-отаџбинском рату у Спомен-храму Свете Петке у Козарској Дубици данас је обиљежено 29 година од формирања 11. пјешадијске бригаде Војске Републике Српске, одликоване Орденом Карађорђеве звијезде. Због епидемије вируса корона, обиљежавање дана те прослављене јединице уприличено је скромно, у складу са епидемиолошким мјерама које су на снази.

"Данашњи велики вјерски празник Рођење пресвете Богородице утврдили смо као дан 11. пјешадијска бригаде у Козарској Дубици, који годинама обиљежавамо. Сада се већ навршава 29 година од почетка учешћа ове бригаде у одбрамбено-отаџбинском рату, кроз коју је прошао велики број бораца", подсјетио је Ћибић.

Он је рекао да је та јединица имала велики ратни пут и огроман допринос у одбрани српског идентитета, ослобођењу и очувању српских територија до потписивања Дејтонског споразума, укључујући и одбрану Козарске Дубице од хрватске агресије у септембру 1995. године.

"Дубичани су се показали на свим ратиштима, а за једницу је било карактеристично њено јединство. Трансформисана у више наврата до 1993. године, бригаде је одликована Орденом Карађорђеве звијезде, што је велика почаст", рекао је Ћибић.

Он је нагласио да треба подсјетити да је 11. дубичка бригаде попуњавана и из других општина, Костајнице, Новог Града, Приједора и Бањалуке и да је кроз њу прошло око 5.700 бораца, који су дали свој допринос и учешће.

"Поред тога наша Козарска Дубица дала је више од 6.000 бораца, рачунајући све оне припаднике који су учествовали у саставу других ратних јединица, укључујући и припаднике МУП-а", подсјетио је Ћибић.

Он је додао на централни градски трг у Козарској Дубици носи назив 11. дубичке бригаде.

"Поздрављам све борце, припаднике 11. пјешадијске бригаде с обзиром да је данас наш дан. У основи треба да се сјетимо свих наших погинулих припадника, али и да се сјетимо свих тужних и ведрих дана из цијелог отаџбинског рата јер је Војска Републике Српске једна од најславнијих у историји српског народа. Ми имамо чиме да се поносимо", нагласио је Ћибић.

Он је поручио да је и данас важно чувати јединство бораца, власти и грађана да би се сачувала и његовала успомена на лик и дјело српског борца.

"Млади људи треба да уче и знају о историјату наше борбе којом се поносимо и корачамо у будућност", закључио је Ћибић.

Помену погинулим и настадалим борцима у одбрамбено-отаџбинском рату у Спомен- храму Свете Петке присуствовали су и начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић и замјеник начелника општине Душан Дрљић.

Рељић је свим припадницима 11. дубичке бригаде, војницима и официрима који су водили бригаде, честитао дан оснивања.

“Надам се да ћемо и у будућности као локална власт, направити један велики војнички ручак, први пут од распуштања јединице. План је био да то урадимо ове године, али због услова и пандемије вируса корона, морали смо од тога одустати. Остаје наша намјера да окупимо све припаднике наше бригаде, надам се већ сљедеће године”, изјавио је Рељић.

Он је подсјетио да је то бригаде која је прошла сва ратишта, од западне Славоније, централне Босне и коридора.

"Најбитније је да је у самој завршници рата нашој бригаде повјерен на чување коридор, који је Републику Српску повезивао са матицом Србијом. Та чињеница довољно говори о њеном значају и доприносу јер је читава Република Српска била повјерена на чување нашој 11. дубичкој бригади. С поносом могу рећи да сам као ратни љекар и сам сам био припадник те бригаде”, истакао је Рељић.

Мобилисана 30. јуна 1991. године 11. пјешадијска бригада је 21. септембра исте године упућена на први борбени задатак. Кроз једанаесту дубичку пјешадијску бригаду прошло је 6 .000 бораца, 224 су погинула, а 614 је рањено.

У оквиру обиљежавања дана бригаде, у просторијама Борачке организације општине Козарска Дубица уприличен је коктел и дружење демобилисаних бораца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана