Систематизација у дрварском Дому здравља би угрозила 15-ак повратничких породица

Срна
Систематизација у дрварском Дому здравља би угрозила 15-ак повратничких породица

ДРВАР- Предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић изјавио је за Срну да би систематизацијом у Дому здравља у Дрвару петнаестак радника остало без посла, а њихове породице би изгубиле неопходна примања у јеку пандемије вируса корона.

- Министар рада, здравља, социјалне заштите и избјеглих Ливањског кантона Момчило Бајић, који је из реда Срба, треба да систематизацијом у Дому здравља у Дрвару повећа број радника, а не да смањује - рекао је Радановић и истиче да су запослени у тој здравственој установи већим дијелом Срби повратници.

Реагујући на најаву Бајића да треба спровести систематизацију у Дому здравља у Дрвару како би се ријешили проблеми, Радановић истиче да би дрварска здравствена установа била једина у свијету која је отпустила здравствене раднике у јеку пандемије, што је апсурдно и за рубрику - вјеровали или не.

- Невјероватно је да неко жели да остави без посла у овом тренутку петнаестак људи, односно без примања исто толико породица, а знамо да запослени у Дому здравља примају једва пола плате - рекао је Радановић и додао да је ово још невјероватније када се зна да је Бајић из Дрвара.

Радановић је нагласио да је епидемија у пуном јеку и у цијелом свијету и да су здравствени радници хероји који се боре да спасу сваки људски живот.

- Дрвар је једина повратничка општина у БиХ која колико-толико функционише. Позивам министра Бајића, као и кантоналну Владу да више помогну здравственој установи у Дрвару и систематизацијом повећају број радника - нагласио је Радановић.

Делегат из реда Срба у Дому народа Парламента Федерације БиХ Горан Броћета истакао је да здравственим радницима у Дрвару треба обезбиједити једнократну помоћ од по 1.000 КМ, а не систематизацијом их отпуштати.

Он је напоменуо да актуелно власт у Ливањском кантону у овом тешком времену пандемије вируса корона размишља да смањи број медицинара, за којима жуди цијели свијет, умјесто да свим здравственим радницима, осим редовних плата у пуном износу, обезбиједи и једнократну помоћ од по 1.000 КМ.

Броћета, који је и заступник у Скупштини Ливањског кантона, изјавио је да даје пуну подршку радницима у Дому здравља Дрвар у борби за основну егзистенцију.

- Радници су плате зарадили надљудским напорима, борећи се поред многих проблема и са вирусом корона, свакодневно спасавајући животе наших суграђана -истакао је он.

Према Броћетиним ријечима, свака власт, за разлику од ове у Ливањском кантону, бори се да сачува свако радно мјесто ако није у могућности да повећа њихов број.

- Ако не може да се повећа, онда не треба отпуштати људе који се цијене као суво злато - а то су здравствени радници, а запошљавати по кантонални управама, које ничему не служе осим што троше буџетски новац - рекао је Броћета.

Броћета подсјећа да су радници у Дому здравља Дрвар у протекле двије године примали редовно пуне плате, а у истом периоду Дом здравља је у великој мјери реконструисан и опремљен.

Радници Дома здравља у Дрвару свакодневно одржавају једночасовни штрајк упозорења са захтјевом за исплату плата, доприноса и осталих дуговања, исплату плата у пуном износу, као и ретроактивну исплату за рад на ковид одјељењу за прошлу годину.

Вршилац дужности директора Дома здравља у Дрвару Драган Праштало рекао је раније Срни да је ресорно министарство тражило да направе систематизацију.

- Апсурдно је да у јеку пандемије отпуштамо раднике. Ми немамо вишка, нама чак и фали радника. Наши здравствени радници се у овим тешким условима боре да спасу сваки људски живот. Хвала им на томе - рекао је Праштало.

Министар здравља, рада, социјалне заштите и избјеглих Ливањског кантона Момчило Бајић за Срну је раније рекао да је систематизација у Дому здравља у Дрвару неопходна за добар рад и пословање ове здравствене установе.

- Када буде спроведена систематизација радници ће имати редовне плате - поручио је Бајић.

Дому здравља у Дрвару припада и амбуланта у Босанском Грахову.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана