Сир из БиХ поново најбољи на Балкану

гс
Foto: klix.ba

У конкуренцији са 350 сирева из више земаља, мљекара Купрес – Милцх из Купреса протеклог викенда освојила је награду за најбољи сир на престижном 12. Balkan Cheese Фестивалу у Београду.

Сир мљекаре из Купреса освојио је прву награду у категорији најбољи сир, што је трећи пут заредом да сиреви из ове мљекаре, према оцјенама посјетилаца и потрошача, односе побједу на овом престижном фестивалу.

Такво нешто, како је за Клиx.ба казао Смаил Жилић, власник Купрес – Милцха, до сада није забиљежено у одржавању овог фестивала, а подсјетио је Жилић и како су ови сиреви раније освојили једном друго и једном треће мјесто за квалитет.

"Ово је највеће могуће признање за квалитет наших сирева и потврда постојаном и стално контролисаном квалитету. Наш потрошач мора бити сигуран када конзумира сиреве Купреске мљекаре да конзумира апсолутно биолошки и природни производ направљен искључиво од високо квалитетног млијека. Остаје само жал за тим да нико од надлежних институција не препознаје значај овога и не подржава нас. Умјесто да се овакви произвођачи максимално подрже како би повећали постојећу производњу, они се врло често заиста неразумним потезима, корацима и одлукама спутавају у томе", казао је Жилић.

Међу троје награђених је и Нана Каас, мљекара из близине Бање Луке која се бави прерадом козијег млијека. Другонаграђени је бренд из Србије Сир за сваки дан, чији је власник Милан Ћук из Банатског Карађорђева.

Дванаеста зложба аутохтоних сирева Балкана Балкан Цхеесе Фестивал одржана је 6. и 7. новембра у Београду. Посјетиоци су имали прилику да виде ријетке и необичне врсте више од 100 врста сирева малих мљекара, занатских произвођача из Србије, Босне и Херцеговине, Француске, Италије и Грчке.

Почасни гост Фестивала била је Грчка, чији су сиреви представљени под покровитељством амбасаде те земље у Србији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана