Шипово: Политичка комедија са нестанком печата

Милијана Латиновић
Шипово: Политичка комедија са нестанком печата

Бањалука - Скупштина општине Шипово огласила је изгубљеним два печата локалног парламента, а предсједник Скупштине Милан Плавшић тврди да су они у канцеларији и да је лаж да су изгубљени.

Тиме су дуга политичка криза и страначка превирања добила нову епизоду. У објави у "Службеном гласнику РС" је наведено да су изгубљена два печата пречника 35 милиметара, означена арапским бројевима један и два, са амблемом Српске и ћириличним и латиничним натписом.

Драгољуб Вујковић из ДНС-а, који је смијењен прошле године са позиције предсједника Скупштине општине, а у мају ове године пресудом Окружног суда у Бањалуци враћен на функцију, истиче да је о нестанку печата обавијештена и полиција.

- Печате је отуђио бивши предсједник Скупштине Милан Плавшић и више им нема ни трага. У току је процес проглашења печата неважећим, а од Министарства управе и локалне самоуправе РС затражићемо сагласност за израду нових - каже Вујковић и додаје да није највећи проблем нестанак печата, већ што се не поштује пресуда суда, због чега још није преузео дужност од Плавшића.

Плавшић, који је кадар СНСД-а, тврди да печати нису изгубљени и да се налазе у канцеларији предсједника Скупштине.

- Допис који је послат у "Службени гласник" да су печати изгубљени је дезинформација, печати су ту у ладици. С обзиром на то да је тај допис овјерен печатом начелника општине, то је на неки начин кривично дјело, јер се ради о два различита нивоа власти - рекао је Плавшић.

Он додаје да је послао деманти у "Службени гласник РС", који је овјерио печатом Скупштине.

- То ће бити објављено у идућем броју тог гласила. Молим оне који су послали допис о нестанку печата да се уозбиље, јер својим поступцима само наносе штету грађанима - поручио је Плавшић.

Начелник општине Шипово Милорад Ћирко из НДП-а каже да су превирања у Скупштини која трају дуже од годину онемогућила нормалан рад начелника и цијеле општине.

- Скупштинска већина у нашој општини се мијења мјесечно, а не од избора до избора. Резултат свега што се дешава је и нестанак скупштинског печата. У вријеме нестанка печата и слања обавјештења у "Службени гласник РС" био сам на одмору, па је вјероватно мој замјеник овјерио допис. Не знам шта је с печатом, али гдје год да је, није доступан за употребу - рекао је Ћирко.

Портпарол Центра јавне безбједности Бањалука Марија Маркановић истакла је да ће у сарадњи са Окружним тужилаштвом Бањалука провјерити тврдње у вези са нестанком печата.

Одборници

Скупштина општине Шипово има 19 одборника - осам из СНСД-а, четири из ДНС-а, по два из НДП-а, СДС-а и ПДП-а, а један је независни.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана