Синиша Копуз из Мркоњић Града пун утисака из САД: Американци одушевљени шљивовицом и обичајима

Анита Јанковић
Синиша Копуз из Мркоњић Града пун утисака из САД: Американци одушевљени шљивовицом и обичајима

Бањалука - Пет мјесеци проведених у САД остаће вјечно урезани у живот студента грађевине Синише Копуза (22) из Мркоњић Града, који у даху прича да му је боравак преко баре обогатио живот, ослободио га предрасуда и научио како да са радничком платом доживи незаборавну авантуру.

У Америку је отпутовао са двојицом пријатеља у оквиру студентског програма "Њорк анд Травел", који младима широм свијета омогућава да у овој земљи проведу пет мјесеци. Прва дестинација била им је савезна држава Јужна Каролина.

- У Миртл Бичу, гдје смо остали три мјесеца, нашао сам два посла. Радио сам у ресторану као испомоћ у кухињи, а у продавници сам истоварао и складиштио робу. Послије смо отишли у државу Мејн, гдје смо радили мјесец - прича Копуз.

Прва помисао након што је дотакао тло Америке била је да је на другој планети, а не само на другом континенту.

- Све је потпуно другачије, од округлих квака на вратима до саобраћајних знакова, начина градње гдје је основа дрво, а не бетон. Једноставно, цијели систем живљења је другачији у односу на Европу и Балкан - рекао је Копуз.

Посебно му се допало то што појединци имају прилику да самостално успију у каријери, без обзира на боју коже, националност, вјероисповијест или политичку припадност.

- Успјех зависи искључиво од уложеног труда и рада, а до посла је доћи веома лако. Довољно је претражити сајтове за запошљавање или ући у неколико радњи и распитати се - каже Синиша.

Послодавци које је сусрео у "обећаној земљи" поштују радничка права и пружају свакоме прилику да заради што више новца.

- Немогуће је да радник не добије зарађени новац. Људи су углавном плаћени по сату и желе да раде што дуже како би имали већу зараду - рекао је Копуз.

Аргумент за другу планету било је и сазнање колико зарађују грађевински инжењери.

- У овој струци мјесечно зарађују у просјеку 15.000 долара, што је више од 20 инжењерских плата у РС - рекао је будући грађевински инжењер.

Американци су склони ка трошењу новца на луксуз, а они скромни без проблема могу да подмире основне потребе.

- Мислио сам да је храна скупа, али није. У супермаркету хљеб кошта долар, а "кока-кола" 50 центи. Литар бензина је 50 центи - каже Копуз.

За разлику од наших крајева, Американци све подређују каријери. Због посла често запостављају породицу, а многи се не одлучују на брак.

- Већина младих чим напуни 18-19 година одлази из родитељског дома и по неписаном правилу самосталан живот започиње у другој савезној држави, а родитеље посјећују тек једном или двапут годишње. Ипак, они нису хладан народ, као што код нас постоје предрасуде о томе - рекао је Копуз.

Стекао је утисак да просјечан млади Американац веома мало зна о Балкану, док старији знају за Југославију, Тита и ратове.

- Млађима је био проблем објаснити одакле смо. Многи РС поистовјећују са Србијом, а неки су мислили да је то Сибир, па чак и Сирија. Због тврдог изговора енглеског много људи нас је питало да ли смо Руси - прича овај младић.

Американци су жељни нових знања и са великом пажњом слушали су о животу Срба.

- Чудили су се кад смо им говорили о крсним славама и свадбама на којима буде по 500-600 људи. Посебно су их одушевиле приче о нашој традицији и обичајима. Објаснили смо им да је на таквим догађајима незаобилазна и шљивовица. Дали смо им да пробају нашу ракију и изненадили се када су рекли да је боља од било којег вискија - са осмијехом се присјећа Копуз.

Посљедњу седмицу боравка у САД искористио је за обилазак Вашингтона, Филаделфије, Бостона и Њујорка. Већ по повратку каже да би поново волио преко баре. На путовање, али не и да живи у Америци. Најсрећнији је тамо гдје је рођен.

Безбједност

Синиша Копуз истиче да га је у Америци највише изненадила слаба безбједност, нарочито на југу земље.

- Иако су њихове безбједносне снаге добро опремљене, постоји много ситног криминала на улицама, нарочито ноћу. Препоручујем нашим студентима који планирају ићи у Америку да заобилазе југ и да иду на сјевероисток због веће безбједности, љубазнијих људи и много бољег стандарда - каже Копуз.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана