Синдикат управе: У законске одредбе увести обавезне љекарске прегледе

Срна
Foto: ГС

ДОБОЈ- Синдикат управе Републике Српске тражи да се у законске одредбе уврсте обавезни љекарски прегледи свих радника уз адекватне процјене ризика, а указано је и на потребу да се посебно позиционирају категорије радника који раде на мјестима да повећаним ризиком.

Секретар Синдиката управе Милорад Митровић рекао је на конференцији за новинаре да за раднике, када је ријеч о раду на ризичним мјестима, то значи увећање плата и трајања годишњег одмора, па је додао да ће у Закону о службеницима и намјештеницима ватрогасци и спасиоци наћи посебно мјесто, али и остали.

 

Синдикат тражи и да радници који одговорно и савјесно обављају свој посао са потребним нивоом компетенција усавршавања имају могућност да напредују у оквиру службе и да њихова плата буде резултат њиховог рада.

 

Митровић је навео и да подржавају да једини критеријум за одређивање броја запослених у јединицама локалних самоуправа не буде број становника, већ да пажњу треба обратити на квалитет службеника и њихов допринос у раду.

 

Синдикат управе Републике Српске у оквиру измјена и допуна прописа из области локалне самоуправе, између осталог, тражи укидање "бијелог хљеба", издвајање топлог оброка и регреса од основне плате.

 

Предсједник Синдиката управе Републике Српске Божо Марић рекао је да је данас на сједници Републичког одбора овог синдиката разговарано о законима који регулишу ову област, те да ће наредни уторак почети рад радне групе са задатком усклађивања Закона о платама са Законом о раду.

 

Потпредсједник Синдиката управе Лазар Гајић захвалио је Влади Републике Српске, која је препознала Синдикат управе Српске као свог партнера и што учествују у владиним радним групама. /крај/алу/вј/фото

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана