Синдикат општинске управе у Српцу инсистира на двије плате до краја августа

Цвија Мркоњић
Синдикат општинске управе у Српцу инсистира на двије плате до краја августа

Србац - Радници општинске управе у Српцу захтијевају да им до краја августа буду исплаћене априлска и мајска плата, а да преостала дуговања буду измирена у складу са планом исплате који је дужан да уради начелник Драго Ћирић.

Рок за израду плана је седам дана, а ово су само неки од закључака са састанка Ћирића са Синдикатом општине, којем је присуствовало око 50 радника општинске управе, Центра за социјални рад, Агенције за развој малих и средњих предузећа "Апис" и Општинске борачке организације, којима такође нису исплаћене четири и више плата.

Радници траже да, поред отплате кредита, приоритет буду исплате плата као и да у оперативном плану финансирања, који је на снази због неусвајања овогодишњег буџета, буде уврштена исплата осам бруто зарада до краја године.

Ћирић је најавио да би општински рачун могао бити деблокиран ове седмице, након што се измире обавезе према Пореској управи за неплаћене доприносе за април. Уколико не буде нових блокада, општинари ће до краја мјесеца добити двије плате, а заостала примања ће им, према његовим ријечима, такође лећи на рачуне у овој години.

- Ако имамо по 500.000 марака мјесечно прилива у буџет, за пет наредних мјесеци ће се слити 2,5 милиона КМ, па ћемо од тога сигурно исплатити шест или седам плата, ако не исплатимо све - увјерен је Ћирић.

Радници сумњају у обећања, истичући да је само за исплату плата до краја године неопходно 1,5 милиона КМ, а не вјерују ни да ће сав прилив од 2,5 милиона бити утрошен на плате.

Замјеник начелника општине Ранко Недић признаје да и он сноси дио одговорности за овакво стање, иако му је Ћирић одузео сва овлашћења још прије годину и по.

- Низ обећања које је Ћирић до сада дао, он је и погазио - истиче Недић.

Да је мала вјероватноћа да радници добију новац сматра и предсједник Синдиката општине Нинко Гужвић, који истиче да ће настојати да све ријеше договором.

Предсједник србачког СНСД-а и кандидат СНСД-а и ДНС-а за начелника Млађан Драгосављевић наглашава да је тешко процијенити колико је могућа исплата дуговања.

- Незахвално је упуштати се у те прогнозе. Законом је предвиђено да је исплата плата приоритет, али тешко је рећи да ли ће то бити испуњено - навео је Драгосављевић.

Нови преговори начелника и синдиката заказани су за сљедећу седмицу, када ће им бити предочен план исплате дуговања и тада ће бити договорени наредни кораци.

Синдикат

Драго Ћирић је јуче изашао из Синдиката, јер су, како каже, некоректни. Према његовим ријечима састанак, који је одржан у сриједу, није био синдикални, већ политички скуп, на којем је промовисан његов замјеник и кандидат за начелника Савеза за промјене на предстојећим изборима Ранко Недић.

Један од захтјева општинара јесте и поновно учлањење у грански синдикат из којег је општинска управа у Српцу иступила прије три године.

Дугови општинарима

> Четири плате

> Три накнаде за топли оброк из ове године

> Шест накнада за топли оброк из 2011. године

> Без регреса за годишњи одмор од 2008. године

> Нередовна уплата доприноса двије године

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана