Синдикат образовања у Сарајеву тражи забрану употребе мобилног телефона током трајања наставе

ГС
Foto: Илустрација

Самостални синдикат основног образовања и одгоја ФБиХ - Кантонални одбор КС упутио је допис министру за одгој и образовање КС Наиди Хоти-Муминовић у којем тражи забрану употребе мобилних уређаја током трајања редовне наставе.

У свом допису навели су да су у претходном периоду истраживали о битности кориштења мобилног телефона у настави, односно да ли су исти потребни током трајања наставе/часа.

"У току истраживања уочили смо да су поједине стране земље још прије неколико година донијели пропис којим се забрањује употреба телефона у школама, ово из разлога јер исти ометају наставу, смањују дјеци концентрацију или доводе до недозвољеног снимања, које се касније може искористити у сврху доказивања било каквих радњи", наводе синдикалци у званичном саопштењу које потписује Саудин Сивро.

Додају да су свједоци да се телефон посљедњих година све више користи у сврху разоноде, објаве недозвољеног садржаја или недозвољеног снимања, а све мање у сврху науке, учења, праћења позитивних дешавања и сл.

"Такође, свједоци смо да су нам дјеца постала робови технологије модерног доба и да се врло ријетко или никако не друже са својим вршњацима, него се затварају у своје просторе и једини вид комуникације им је телефон и друштвене мреже", истичу.

Сматрају да се сви као друштво требају запитати гдје су нестале или нестају оне праве и истинске вриједности другарства међу вршњацима.

"Сходно наведеном, позивамо Вас да покушамо вратити дјеци дјетињство, да им пробудимо вољу за дружењем и игром, а да им мобителе ставимо по страни и на тај начин да им укажемо да нису робови технологије", поручили су у допису министрици.

Нагласили су да се не смије дозволити да дјеца буду робови мобитела.

"Имајући у виду напријед наведено, а цијенећи све негативне стране кориштења телефона у настави/часу, овим путем подносимо Иницијативу да се забрани употреба мобилних уређаја током трајања редовне наставе", навели су.

Сугеришу на крају да изузетак од забране могу бити само ситуације када је употреба мобитела неопходна из здравствених, едукативних и других оправданих разлога, преноси Кликс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана