Сигурно тржиште за смокве и нар

Милош Васиљевић
Сигурно тржиште за смокве и нар

ТРЕБИЊЕ - Требиње, највеће виногорје Српске, осим маслинама, којих је засађено више од 20.000 стабала посљедњих година, може се похвалити експанзијом плантажа смокава и нара, за које тамошњи узгајивачи имају сигурно тржиште.

Медитеранске културе, којима погодује клима и тло на крајњем југу Српске, све су популарније па се људи одлучују за покретање мини-бизниса, од којег имају сигурну зараду.

Директор требињског Аграрног фонда Веселин Дутина потврдио је за “Глас Српске” да пласман и узгој нара и смокава имају сигурну будућност, уз маслинарство, које је одмах иза узгоја винове лозе.

- У Требињу су испуњени сви услови за узгој смокава и нара. Посљедње двије, три године имамо доста мањих засада тог воћа, што нас радује - рекао је Дутина.

Како каже смокве су се већ одомаћиле, а омиљене су и код туриста, који су навикли да у Требињу уживају у аутохтоним производима.

- Смокве прерађују и узгајивачи немају проблема са пласманом. Продају их и као суве, слатко и џем. Нар продају као зрео плод, али и сок, који је љековит и тражен - рекао је Дутина.

Према његовим ријечима Аграрни фонд из овог града води рачуна да подстакне узгој медитеранских култура.

- Сваке године подијелимо између 2.500 и 3.000 садница смокава и нара онима који желе да подигну нове засаде. У својој режији производимо садни материјал, који касније путем јавног позива добију узгајивачи - рекао је Дутина.

Требињац Милош Поповић рекао је за “Глас” да су на идеју да узгајају нар дошли након што су брали ово воће које расте као самоникло по оближњим брдима. Плантаже су му у насељу Дрињани, гдје има око 600 стабала, а планира и проширење.

 - Како имамо наводњавање, одлучили смо се да узгајамо нар. Правимо највише сок, од сјеменке се може правити и вино, а од коре и чајеви. Нар приспијева за бербу крајем октобра па ћемо видјети какви ће бити приноси - рекао је Поповић.

На крајњем југу земље пољопривредни произвођачи одлучују се и за узгој смокава. Најпознатији смоквар Српске Божо Влачић рекао је за “Глас Српске” да се више од 20 година бави узгојем ове медитеранске културе те да га радује да се све више младих одлучује да узгаја ово воће.

 - Тренутно имам око 500 засађених смокава на четири различите парцеле. Ово је добра година, берба је већ почела, а траје скоро до јесени, јер имам девет сорти. Ко год почне да се бави овим послом прво му је потребна љубав, а онда и добро познавање воћа - рекао је Влачић.

Херцеговачка кућа

Веселин Дутина рекао је да је Херцеговачка кућа у Требињу недавно обиљежила шест година успјешног рада.

- Пуно производа продаје се у Херцеговачкој кући, ту су и производи од смокава и нара, што је велика сигурност за наше вриједне произвођаче - рекао је Дутина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана