Сицилија: Туристи бјежали из хотела пред ватром и димом

Драгана Келеч
Сицилија: Туристи бјежали из хотела пред ватром и димом

Сицилија - Нико није очекивао да ће мања ватра прерасти у тако озбиљан пожар. Било је заиста стресно и страшно. Температуре изнад 40 степени Целзијуса и јак вјетар муњевито су преносиле жар, тако да смо морали напустити хотел, јер је дим куљао са свих страна.

Тим ријечима Сандра Млађановић из Добоја описала је за "Глас Српске" праву драму коју је са Драженом Нешковићем преживјела на Сицилији, када је у четвртак надомак њиховог хотела избио пожар. Пожар који је избио у љетовалишту Ћефалу захватио је дио шуме и ободни дио тог градића, нагло се ширивши према хотелима.

О пакленом љетовању Сандрини пријатељи и познаници сазнали су путем њеног "Фејсбук" профила. Ту их је прво и обавијестила о свему што је преживјела, јер им је то био и једини вид комуникације, док ватра није угашена.

- Евакуисани смо. ОК смо. Не знамо гдје ћемо спавати. Пожар је под прозором. Ипак бјежање у грађанском рату и поплаве учинили су своје. Е то је онај осјећај од прије неколико дана да се не радујем овом путовању - написала је Млађановићева на тој друштвеној мрежи.

Путем "Фјесбука" смо у петак и ступили у контакт са Сандром, која је, срећом, већ тада била на безбједном.

- Пожар је угашен. Сада смо сви добро - одговорила је.

Каже да је пејзаж на Сицилији послије ватрене немани остао непрепознатљив.

- Готово све је изгорјело. У шоку смо, али најважније је да нико није повријеђен и да су нам документа читава - рекла је Млађановићева, која се у понедјељак враћа из Италије.

Додаје да су општинске власти у Ћефалу биле веома сусретљиве и да су се побринуле за туристе обезбиједивши им климатизоване просторије, док пожар није угашен.

Ипак, лијепе успомене са тог одмора остаће у сјени дима и ватре којима су били окружени.

- Многи су панично трчали и нису знали шта да раде. Дим је свуда куљао. Било је страшно - прича она и додаје да је у тим моментима ипак најважније остати прибран.

А да се све добро завршило кажу и у београдској туристичкој агенцији "Филип травел", са којом су Млађановићева и Нешковић отпутовали.

- На Сицилији је тренутно око педесетак наших туриста који су тамо отпутовали 11. јуна и враћају се у понедјељак. Нико није могао очекивати да ће се овако нешто десити. Срећом, нико није страдао - рекли су у овој агенцији.

У Амбасади БиХ у Италији рекли су да је пожар под контролом и да нико од држављана БиХ није повријеђен.

Сицилијанци се сваке године боре са пожарима, али овај пут је било неуобичајено да је ватра "сишла" до града.

Дјеца на Сицилији

Извршни директор Удружења породица са четворо и више дјеце "Сара" из Новог Града Дубравка Вујасин рекла је у петак да је посредством Синдиката образовања, науке и културе РС троје дјеце отпутовало на љетовање у Сицилију.

Она је истакла да ће дјеца у Италији боравити до 3. августа и додала да је ријеч о дјеци која већ шесту годину бораве код италијанских породица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана