Сестре Исидора и Марија Ђукић из Српца већ двије године се баве стрипом: Магични свијет јунака бијег од стварности

Дејан Јовичић
Сестре Исидора и Марија Ђукић из Српца већ двије године се баве стрипом: Магични свијет јунака бијег од стварности

СРБАЦ - Љубав према стрипу, коју им је усадио отац Владимир, опредијелила је сестре Исидору (14) и Марију (12) Ђукић из Српца да се ухвате оловке и бојица, уплове у свијет маште и почну стварати анимиране ликове који одушевљавају не само њихове суграђане већ и цијели регион.

Цртањем се баве непуне двије године, а таленат су откриле у школи стрипа “Кунова” која се одржава у Српцу, Прњавору и Дервенти.

- На наговор пријатељице кренула сам у ову школу како бих некако утрошила слободно вријеме. Љубитељ сам стрипова јер је тата велики колекционар, а често је и мени куповао разне јапанске стрипове. Нисам знала како ћу се снаћи иако волим сликање, нарочито портрете. Нацртала сам неколико ликова из омиљених стрипова, што ми се свидјело, а убрзо сам створила и властите ликове - каже Исидора.

Након неколико мјесеци придружила јој се и сестра Марија која је показала изванредно цртачко умијеће, што није прошло незапажено од стране искусних стрип мајстора.

На међународном салону стрипа “Девета димензија”, који је од 8. до 10. октобра ове године одржан у Бањалуци, Маријин рад освојио је награду за најбољу илустрацију, а добила је и похвале да црта квалитетније и зрелије од многих вршњака и старијих омладинаца.

На такмичењу се нашло 67 радова полазника школа стрипа из Србије, Хрватске и БиХ, а додијељене су и награде за најбољу композицију табле, најбољи колор и најбољи однос црно-бијелих површина које су припале младим ауторима из Осијека, Славонског Брода и Младеновца.

- Звали су нас да изаберемо и пошаљемо неколико илустрација. Нисам се надала награди јер ипак немам довољно искуства и цртам углавном из хобија. Било је важније учествовати јер смо и преко заједничке вибер групе у контакту са дјецом из других земаља, па је свако искуство важно. Али признање годи и јако сам срећна - каже Марија.

Са старијом сестром тренутно ради на изради заједничког стрипа. Нацртале су различите ликове које ће покушати да споје у исту причу. Радњу је осмислила Исидора, али идеје се још врзмају по глави и чекају да буду пренесене на папир.

- Направила сам једну страницу, односно таблу, као пробу за први властити стрип. Измислила сам једног лика, а у причу ће бити убачено и неколико Маријиних. Волим борбеније, акционе радње, па ће и тематика бити таква - рекла је Исидора.

За ликове из постојећих стрипова треба им дан-два да их креирају, а за оне измишљене потребна им ја барем једна седмица.

- У скицирању користимо техничку оловку, за подебљавање рапидограф, а за бојење маркере или обичне бојице. Често се зна десити да ми се нешто не свиди па кренем испочетка. За одјећу и костиме ми треба мало више времена, али лице и косу пуно брже нацртам - каже Исидора.

За сада не планирају да се у будућности озбиљније баве стрипом, који им углавном представља бијег од стварности, али такође не желе да олако дигну руке од ове врсте умјетности.

- Наставићемо да учимо и да се усавршавамо. Нажалост, школа стрипа у Српцу тренутно је у прекиду због пандемије, али ћемо долазити чим поново почне. Цртаћемо увијек за себе јер нам је то занимљиво и опушта нас, а колико ћемо се томе посветити у животу, још ћемо видјети - каже Марија.

Таленти

Кроз школу стрипа у Српцу до сада је прошло око двадесетак талената, а са младима ради водитељ школе стрипа и уредник дјечијег стрип часописа “Parabellum Junior” Здравко Кнежевић из Прњавора. Њихови радови до сада су презентовани на бројним изложбама и у заједничким стрип издањима уз подршку удружења “Девета димензија” из Бањалуке које окупља ауторе и обожаваоце стрипа из цијеле Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана