Шесточлана породица Секулић из Братунца поново живи у тешким условима: Дјеца занемарена, нови дом запуштен

Анита Јанковић
Шесточлана породица Секулић из Братунца поново живи у тешким условима: Дјеца занемарена, нови дом запуштен

Бањалука - Шесточлана породица Секулић из братуначког села Грабовачка Ријека, која је захваљујући хуманистима средином новембра уселила у нову, потпуно опремљену кућу, поново живи у тешким условима.

Ова породица је годинама боравила у кући са земљаним подом и оронулим зидовима, без купатила и воде. Захваљујући њиховој суграђанки Свјетлани Ћодо, која је покренула акцију помоћи за Секулиће, малишани Ружица, Новак, Михајло и седмомјесечна беба Ивана добили су топао дом. Приликом усељена у нову кућу Центар за социјални рад Братунац је ангажовао двије жене које су Секулићима помагале око чишћења куће и припремања хране, с обзиром на то да мајка Вера због менталног стања није способна да се адекватно стара о дјеци. Међутим, појавиле су се нове препреке. 

- Жене које је ангажовао Центар долазиле су само прве двије седмице послије усељења и дјеци сада нема ко да кува и чисти кућу. Поново су занемарени као и прије покретања акције - прича Ћодо.  

Ћодо истиче да је и нова кућа, која је поклон предузећа "Савоџ" из Милића, већ запуштена.

- Њима треба неко да их свакодневно усмјерава, јер прије неколико дана када сам их посјетила, затекла сам дјецу неокупану, у прљавој одјећи, неошишану. Отац је одсутан јер ради за дневнице, а мајка није у стању да се брине о њима. Живе у врло лошим условима, упркос помоћи толиког броја људи - прича Ћодо. 

Она је навела да је акција за помоћ одавно завршена, да донација више нема и да се људи не јављају.

- Упркос донацијама бројних људи, породица и даље живи врло тешко. Стиче се утисак да је труд свих људи који су се одазвали акцији био узалудан - каже Ћодо.

Глава куће Станко Секулић потврђује Свјетланину причу и каже да им жене за помоћ у кући не долазе већ три мјесеца.

- Моја најстарија кћерка, која је шести разред основне школе, јесенас је сломила ногу, па се опоравља у бањи, а кад се врати кући, она ће водити рачуна о свему - каже Станко. 

Бивши директор Центра за социјални рад Чедомир Павловић каже да жене које су биле ангажоване да помажу Секулићима нису долазиле јер су имале сопствених недаћа.

- Жена коју смо ангажовали на чишћењу је сломила руку, а другој, која је била задужена да брине о беби и да им кува,  изгорјела је кућа, због чега није могла да долази - рекао је он.

Павловић је казао да је тражио друге жене које би водиле бригу о њима, али нико није хтио да се прихвати тог посла. Додао је да ће до прољећа овај проблем бити ријешен.

Беба Ивана

Станко Секулић каже да је беба Ивана, која је са два мјесеца старости завршила у болници због неухрањености и лоше хигијене, сада здрава и напредује врло добро.

- Водили смо бебу у Бањалуку на снимање и чекамо неки налаз да нам пошаљу. Беба је ојачала, напредује добро и жена се стара о њој. Нема никаквих проблема - рекао је Секулић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана