Шести Светосавски омладински камп на Озрену окупио 70 малишана

Срна
Шести Светосавски омладински камп на Озрену окупио 70 малишана

ПЕТРОВО - У манастиру Свети Никола на Озрену завршен је Светосавски омладински камп у којем су у три седмодневне смјене боравили дјечаци и дјевојчице из Републике Српске, Србије и Хрватске.

Координатор пројекта свештеник Срђан Радмановић рекао је Срни да се у шестом по реду кампу окупило 70 полазника, који су долазили и са подручја Београда, Зубиног Потока, Шапца, Винковаца и Осијека.

-Камп организује Манастир Светог Николе, уз благослов Његовог преосвештенства епископа зворничко-тузланског господина Фотија - изјавио је Радмановић.

Он је навео да су полазници узраста од 13 до 15 година, а камп је мултидисциплинарне природе, тако да су учесници осим литургијских радионица и радионица катихетског карактера у прилици да учествују и у умјетничким радионицама, те спортским активностима и другим забавним садржајима.

За рад са групама ангажована су по три сертификована аниматора, дипломирани теолози, са искуством у педагошком раду са различитим узрастима дјеце.

-Свакодневни садржаји афирмишу полазнике на промишљање о вјери, учествовање у различитим гранама умјетности, дружење, забаву, слободу да постављају питања и рјешавају дилеме и недоумице - изјавио је Радмановић.

Осим едукативних радионица, у спортске активности са полазницима се укључују и васпитачи, што поспјешује непосредност у комуникацији, због чега, како наводи, полазницима не пада тешко едукативни карактер кампа у току школског распуста.

-У пракси се показало да оваква концепција одговара различитим сензибилитетима, те да током седмодневног боравка свако од полазника пронађе своје мјесто и понесе лијепе утиске - навео је Радмановић.

Он је појаснио да је дневни ритам рада са полазницима подразумијевао јутарње и вечерње богослужење, у празничне дане учествовање у светој литургији, библијску радионицу, умјетничку или правописну радионицу, друштвене игре и спортске активности.

Осим библијских тема, полазници се упознају са историјатом манастира, организацијом простора у храму, те богослужбеним сасудима и одеждама.

Радмановић је навео да се камп одржава у конаку Светог краља Драгутина, реновираном и адаптираном одмаралишту манастира Озрен, гдје су полазницима на располагању бројни спортски садржаји, телевизија, интернет и одлична домаћа кухиња.

-Озрен је изабран од Епархије као најподесније мјесто за камп, будући да манастир својом вишевјековном традицијом и постојањем има важно мјесто и улогу у животу Свете Цркве, као и српског народа који живи на овим просторима - додао је Радмановић.

Он је истакао да је старјешина манастира Свети Никола Озрен игуман архимандрит Гаврило Стевановић дао значајан допринос за одржавање овог кампа и духовно оснаживање младих у чистој и здравој природи озренског краја.

Светосавски омладински камп на Озрену подржали су и Републички секретаријат за вјере, општина Петрово и организација "Ворлд вижн".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана