Шешлија: Медицински техничари - стуб здравствене установе

срна
Foto: срна

ИСТОЧНО САРАЈЕВО- Вршилац дужности директора Болнице "Србија" у Источном Сарајеву Небојша Шешлија изјавио је да су медицински техничари стуб и један од ослонаца ове установе, те да без њиховог преданог рада не би били у могућности да квалитетно организују посао.

"Без медицинских техничара не бисмо могли ни да реализујемо све оно што планирамо у складу са нашим могућностима, а с циљем развоја ове установе у наредном периоду. Пацијенти када говоре о искуствима током посјете или боравка у овој установи углавном говоре о љубазности, њези, те раду медицинских техничара, колико и самих доктора", рекао је Шешлија новинарима у Источном Сарајеву.

Он је навео да је у оквиру манифестације поводом обиљежавања вијека постојања болнице у Касиндолу организован округли сто о едукацији медицинских сестара и техничара о темама "Менторство и комуникација у сестринству" и "Болесник као објекат лијечења". Главна медицинска сестра у Болници "Србија" Борјана Петровић истакла је да је обиљежавање јубилеја значајно за ову здравствену установу, јер су се протеклих 100 година генерације љекара и медицинских сестара мијењале, али су сви имали исти циљ, а то је да се посвете њези пацијента.

"Настојало се свих ових година да се ради на побољшању услова и сада могу са поносом да кажем да је пуно другачије него што је било и надамо се да ћемо и даље радити на унапређењу сестринства, његе и свега осталог", навела је Петровићева.

Она је рекла да Болница тренутно има 187 медицинских сестара и техничара, додајући да је менаџмент препознао потребу за овим кадром током пандемије, те је примљено 47 техничара. Предсједник Савеза медицинских сестара и техничара Републике Српске Госпава Пејић нагласила је да је срећна што је, послије дугог и тешког периода пандемије, поново омогућено медицинским сестрама да се едукују, те додала да има много младог кадра.

 "Данас почињемо са едукацијом, а овај округли сто биће платформа за припремање едукација медицинских сестара у Болници Србија за сљедећу годину", навела је Пејићева.

Виши стручни сарадник у Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске за сестринство Мирјана Јанковић честитала је јубилеј Болници и истакла да су медицинске сестре и техничари кроз историју ове здравствене установе показали велики значај у пружању здравствене заштите и његе како у ратним временима тако и током пандемије вируса корона.

 Према њеним ријечима, тренутно у јавним здравственим установама у Републици Српској има 6.500 медицинских сестара и техничара свих профила.

 "Министарство здравља и социјалне заштите ради на додатном професионалном усавршавању медицинских сестара и техничара уз подршку пројекта Јачање сестринства у БиХ. Министарство је у посљедње вријеме донијело низ законских и подзаконских аката који се тичу медицинских сестара и техничара, који су дефинисали њихову професију. Ради се на изради стандардних оперативних процедура и стандардизацији наше сестринске професије", истакла је Јанковићева.

Она је изразила наду да ће пружање услуга здравствене заштите пацијентима бити што квалитетније, стандардизованије и професионалније.

 "Министарство здравља и социјалне заштите и Влада Републике Српске поносни су на допринос медицинских сестара које су се прилагодиле разним реорганизацијама које су услиједиле због пандемије вируса корона", рекла је Јанковићева.

У оквиру обиљежавања 100 година постојања болнице у Касиндолу сутра у 9.30 часова биће одржан симпозијум посвећен масовним незаразним болестима, а изјаве за новинаре предвиђене су за 10.00 часова.

Од 18.00 часова у Културном центру Источно Ново Сарајево биће одржана академија поводом обиљежавања овог јубилеја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана