Шеширyије, сарачи и пушкари чекају посао

Цвија Мркоњић
Шеширyије, сарачи и пушкари чекају посао

Бањалука - Шеширyија, пушкар, прерађивач кафе и чаја, сарач, крзнар и ташнар ријетка су занимања која су забиљежена у евиденцији Завода за запошљавање РС.

Прилику за посао заједно са сарачем, чији је посао да израђује каишеве, торбе, опасаче и ремење, те пушкаром у чијем је опису посла одржавање војног, спортског и ловачког оружја, чекају и котлар, димњачар и два часовничара. Иако су због поплаве "модерних" професија ово постали ријетки занати, њих чека трновит пут до запослења.

- Са евиденције лани није брисана ниједна особа са поменутим занимањима - казали су у Заводу за запошљавање и додали да су посао лани тражили и продавци гвожђа, сушиоци дрвета и оштрачи алата.

Међу ријетким занимањима са којима су незапослени трагали за послом у 2013. години била су грађевински минери, плетачи, прелци, поплочари, сортирачи дрвета, па чак и произвођачи експлозива. За разлику од прошле, у 2013. години посао је успјело да добије 13 прелаца, осам ташнара и по један пушкар, грађевински минер и шеширyија.

Иако су модерне технологије допринијеле томе да многобројна занимања изумру, послодавци истичу да и данас постоји потреба за традиционалним занатима.

- Кожарска и обућарска индустрија су код нас основа која доприноси развоју друштва. Бавим се прерадом коже и производњом обуће и могу рећи да међу наведеним постоје занимања која су потребна послодавцима - истакао је предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић.

Он је подсјетио да је управо због тога, на иницијативу Привредне коморе и Уније удружења послодаваца, на Технолошком факултету у Бањалуци прошле године отворен смјер за израду и прераду коже.

- До тада је постојао само смјер на којем су се студенти образовали за прераду текстила, а сваки добар инжењер кад заврши неки од ових смјерова аутоматски ће пронаћи посао - нагласио је Шкребић и додао да је уз занимање од велике важности и познавање страних језика - посебно енглеског и њемачког.

Изумрла занимања

У давна времена скоро све се ручно производило, па је постојала насушна потреба за мајсторима као што су опанчари, мутавyије, табаyије, кујунyије и сличним занимањима која су одавно изумрла.

 

 

Нова необична занимања која су све траженија у свијету

- Бродоломац - раставља на дијелове старе бродове и барке

- Дизајнер брзе хране - мјери и дегустира састојке и осмишљава нови изглед пецива, намаза и сличних производа

- Туристичка атракција - људи одјевени у историјску одјећу који забављају туристе

- Агент за остваривање снова - испуњава жеље клијенту који сам не зна како би их остварио

- Разбијач јаја - одваја бјелањке и жумањке у прехрамбеној индустрији
- Одређивач пола - прегледава пилиће на фармама и сортира их према полу

- Ловац на муње - фотографише муње

- Жонглер - особа која може већи број реквизита истовремено да баца и хвата у ваздуху

Ријетка занимања на евиденцији Завода за запошљавање

9 ташнара

2 кафеyија и часовничара

1 котлар, димњачар, пушкар, крзнар, шеширyија    , сарач     

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана