"Септембарски дани одбране": Дјеца да знају да је Хрватска извршила агресију 1995. године

Срна
"Септембарски дани одбране": Дјеца да знају да је Хрватска извршила агресију 1995. године

КОЗАРСКА ДУБИЦА- У свим школама у Козарској Дубици данас су одржани историјски часови о догађајима из септембра 1995. године, када је хрватска војска извршила агресију на западни дио Републике Српске, односно општине Козарска Дубица, Нови Град, Костајница и Градишка.

Часове у присуству професора историје за ученике завршних разреда одржали су чланови Општинске борачке организације, међу којима и команданти и учесници одбране Козарске Дубице.

Предсједник Борачке организације Козарска Дубица Ненад Булић рекао је да је веома важно да историјски часови буду одржани да се не би заборавило шта се дешавало 18. и 19. септембра 1995. године.

"Треба поштовати жртве које су пале тог дана, а важно је да ученици знају шта је био циљ непријатеља и шта су нам хтјели урадити", изјавио је Булић новинарима.

Према његовим ријечима, историјски час је редовна активност те организације у оквиру програма "Септембарски дани одбране" осмишљена с циљем да се очува и на младе генерације преноси сјећање на херојске дане одбране Козарске Дубице 1995. године.

Маринко Гвозден, учесник одбране Козарске Дубице као командир чете на подручју Доње Градине, који је одржао историјски час у Основној школи "Свети Сава", рекао је да је циљ да се дјеци помогне да науче и отргну од заборава догађаје из септембра 1995. године и људе који су дали живот за очување Републике Српске и свог града.

"Вјерујем да ће понављање истине код дјеце створити непобитну чињеницу да, ако дође до промјене историјских података и неких нових књига, то неће много утицати на њихову свијест, јер када из прве руке чују од нас учесника одбране овог града и Републике Српске, то ће већ код њих бити довољно чврста информација да се неће моћи поколебати", истакао је Гвозден.

О агресији хрватске војске у септембру 1995. ученицима је говорио и Ђурица Бувач, који је те године био командир Прве чете Другог батаљона 11. дубичке бригаде.

"Дјеца морају бити упозната о нашој часној историји јер смо се кроз све ратове до сада бранили. Та историја њих не треба да оптерећује, али морају знати да је 1995. године званична држава Хрватска извршила напад на наш град", изјавио је Бувач новинарима.

Дан одбране сјеверозападне границе Републике Српске и општине Козарска Дубица од хрватске агресије у септембру 1995. године биће обиљежен у понедјељак, 18. септембра, код спомен-крста у порти Спомен-храма Свете Петке.

У нападу хрватске војске на подручје општине Козарска Дубица, 18. и 19. септембра 1995. године, за само два дана општина је изгубила 46 становника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана