Сеоска имања нико неће да купи

Анита Јанковић
Сеоска имања нико неће да купи

Бањалука - У селима широм Републике Српске на продају су хиљаде празних кућа са имањем по веома ниским цијенама, али и поред тога купаца готово да и нема.

 Породични домови са пратећим објектима и великим земљишним парцелама, уз прикључке за струју и воду могу се купити и за 20.000 КМ.

У агенцији за некретнине "Сити" из Градишке кажу да у понуди имају на десетине сеоских имања које нико неће, чак их нико и не зове да се распита за цијену и услове куповине.

- За 25.000 до 30.000 КМ може се купити лијепо сеоско домаћинство са неколико дунума земље и кућом у врло добром стању, уз прикључену струју и воду. Имамо и новије куће са већим бројем њива које достижу цијену до 80.000 КМ, али те куће, нажалост, неће нико - каже Слободан Бенцуз из ове агенције.

Додаје да, с друге стране, продаја станова величине од 35 до 50 метара квадратних иде веома добро.

- Имао сам примјере да четворочлане породице радије пристају да се збију у 40 квадрата у граду него да за исти новац или мање купе кућу на селу од 100 метара квадратних и то са неколико дунума земље - рекао је Бенцуз.

Продаја сеоских имања слабо иде и на подручју Модриче.

- Сви бјеже у град, што ближе центру. Село се не цијени као некада, што говори и податак да се сеоска кућа може купити  по цијени од 20.000 до 70.000 КМ, с тим да те скупље куће имају све прикључне објекте и више дунума земље. За те паре у граду се једва може купити стан од 50 квадрата - прича Емилија Марић из агенције "Марић". 

Власници агенција за некретнине у Бијељини и Приједору истичу да имају одличну понуду сеоских имања, али да је потражња равна нули.

- Куће које су удаљене по 20 километара од града уопште и не уврштавамо у понуду јер знамо да их нико неће, па и не дајемо лажну наду власницима. Имамо на десетине кућа удаљених свега неколико километара од града и на продају су већ мјесецима а да нико до сада није ни упитао за њих иако су цијене права багатела - кажу у "Алфа некретнинама" из Бијељине. 

Манојло Поповић из бањалучке агенције за некретнине "Сензор" истиче да оно мало сеоских кућа које се продају купују углавном гастарбајтери из иностранства.

- За та сеоска имања распитују се углавном наши људи који су радни вијек провели у вишемилионским градовима у иностранству, па сад пензију желе да проведу у миру на неком селу уз мало баште - рекао је Поповић додајући да се цијене сеоских кућа по селима око Бањалуке крећу од 20.000 до вртоглавих 150.000 КМ.

Економиста Зоран Павловић каже да је највећи проблем то што у РС и БиХ не постоји никакав програм за ревитализацију села иако постоји море незапослених породица по градовима.

- Таквим породицама би држава требало да пружи подршку да оду на село и покрену неку личну економију гдје би производили воће, поврће или узгајали стоку за себе, али и за тржиште - сматра Павловић.

Предности и мане

Становник Градишке Бранислав Мрзић, који је стан купио почетком ове године, каже да читав живот живи на селу, али да је за неколико мјесеци у стану увидио све благодети града.

- На селу је досадно јер нема људи као некада, ништа ти није доступно. Преко зиме када падне снијег путеве нико не чисти, преко љета пресуше бунари па нема воде, током јесени и прољећа блато је на сваком ћошку. О близини доктора, продавница, биоскопа и да не говорим, а у граду је све практично пред "носом" - прича Мрзић.

Цијене станова у градовима у КМ (по квадрату)

Требиње 1.650 - 2.200

Бањалука 1.500 - 2.200

Приједор 900 - 1.100

Бијељина 1.100 - 1.800

Добој 1.500 - 1.650

Цијене кућа на селима

Старије куће са окућницом 20.000 - 30.000 КМ

Старије куће са више дунума земље до 50.000 КМ

Новије куће са окућницом 40.000 - 70.000 КМ

Новије куће са више дунума земље до 150.000 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана