Семберцима књига све дража

Љиљана Алексић
Семберцима књига све дража

БИЈЕЉИНА - Да Семберци воле да читају говоре подаци бијељинске Библиотеке “Филип Вишњић”, која обара рекорде по броју чланова и посуђених наслова, међу којима је уз популарне жанрове, попут религије и психологије, све више руске књижевности.

Директорица Народне библиотеке Жељана Арсеновић каже да имају 9.700 учлањених корисника и да су веома поносни на резултате који су остварили у 2021. години.

- Прошлу годину смо завршили са више од 130.000 посјета, што је знатно више у односу на 2020, када је тај број износио 95.500 - истиче Арсеновићева.

Додаје да на дјечијем одјељењу имају око 5.600 чланова и више од 40.000 подигнутих књига подигнутих током прошле године, док је број подигнутих наслова на одјељењу за одрасле премашио 55.000.

Према њеним ријечима сви бројеви говоре у прилог томе да су се људи вратили старој навици, односно читању књига.

- Пробудила се жеља за читањем током пандемије, вјероватно зато што смо сви више времена проводили код куће и то је одлично, јер су добробити читања вишеструке. У дружењу са књигама можемо маштати, путовати, ићи на разна мјеста - каже Арсеновићева.

Како истиче међу Бијељинцима су популарни разни жанрови.

- По нашој статистици у прошлој години су се много читале књиге из религије, популарна психологија, али и руски и домаћи класици те литература за опуштање. Када је ријеч о млађој публици, наши школарци углавном читају лектире, али и књиге Игора Коларова, Јасминке Петровић, Уроша Петровића, али и “Харија Потера” и “Дневник Ане Франк”, који све више тражи и старија публика - истиче Арсеновићева.

Ова установа има богат књижни фонд.

- Према посљедњој нашој ревизији коју радимо на сваких десет година, посједујемо 113.500 књига, мада имамо много више наслова, што ће тачно показати ревизија која слиједи идуће године. Када је ријеч о набавци наслова и ту смо остварили успјех. Прошле године смо набавили више од 5.000 књига, што је значајно за нашу установу. Одређен број књига сами купујемо, нешто добијемо путем обавезног примјерка, а добијамо често и донације од привредника и суграђана. Скоро смо добили најаву од једног нашег суграђанина који ће нам поклонити изузетно велики број књига - каже Арсеновићева.

Бијељинска библиотека ове године прославља 90 година постојања.

- Све манифестације, промоције књига и друге догађаје које ћемо организовати у току ове године посветићемо томе, јер је ово јубилеј вриједан пажње - рекла је Арсеновићева.

Током прошле године организовали су бројне садржаје, међу којима су, како додаје, двије важне изложбе.

- Једна од њих је “Био једном један лаф” о Душку Радовићу, коју је приредила Библиотека града Београда и била је јако посјећена. Такође, организовали смо и изложбу поводом 200 година од смрти Достојевског под називом “Толстој и Достојевски у српској књижевности”, а рађена је поводом одржавања Дана српске културе у Русији и тамо је такође угледала свјетлост дана - поносна је директорица Библиотеке “Филип Вишњић”.

Посљедња промоција која је одржана у овој установи је промоција књиге “Ничији војници” мајора у пензији Жељка Пантелића, која говори о злочину над припадницима ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајаву у мају 1992. године, а која, према ријечима аутора, садржи ажуриран списак убијених, рањених и заробљених војника.

Курс

Дигитална библиотека све је популарнија међу корисницима, а у библиотеци су одлучили да ове године организују информатички курс за пензионере.

- Примијетили смо да се пензионери слабо сналазе на интернету. Зато смо одлучили да одржимо информатички курс описмењавања старијих од 65 година. Надамо се да ћемо им помоћи - истакла је Жељана Арсеновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана