Семберци се окрећу органском узгоју хране

Љиљана Алексић
Семберци се окрећу органском узгоју хране

БИЈЕЉИНА - Иако је на подручју Семберије од давнина заступљена пољопривредна производња, у посљедње вријеме млади и амбициозни Бијељинци, са жељом да уведу новине, али и испрате свјетски тренд у производњи хране, све више се окрећу органском узгоју поврћа.

Предузеће “Агро-план” први је семберски сертификовани произвођач органског поврћа. Многи Бијељинци имали су прилику да се увјере у најбоље из природе и најквалитетније на домаћем тржишту из производње тог социјалног предузећа.

Запослени кажу да пут до крајњег производа није лак, али се стално труде да унапређују органску производњу.

- Ове године смо поред проширења капацитета и увођења нових култура добили још један пластеник у којем планирамо два циклуса производње. У јесењем циклусу узгајаћемо лиснато поврће, углавном зелену салату, док ће у прољећној сјетви бити засађен краставац, парадајз и паприка. Такође, узгајамо јагоду, а гаранцију за квалитет ових производа потписује и цертификацијска кућа у БиХ “ОК-Органска контрола” - рекла је  агроном Драгана Нешковић.

Од 2017. “Агро-план” тежи ка пласирању домаћих органских производа узгајаних на земљишној парцели површине 0,74 хектара. Производња се, вриједним рукама запослених, организује у три пластеника и дијелом на отвореном пољу.

- Имамо и знање и квалитет, а и социјалну димензију, јер је ово програм за запошљавање социјално угрожених особа која немају никаква примања - каже Драган Јоковић, извршни директор Удружења грађана “Отахарин”, у склопу којег ово предузеће и послује.

У градском Одјељењу за пољопривреду свјесни су чињенице да је производња органске и здраве хране свјетски тренд. Та врста производње полако оживљава и у семберским селима, посебно у младим домаћинствима.

- Млади произвођачи остају на селу, развијају производњу и њима је потребна максимална подршка локалне заједнице, али и државе, јер је то наша будућност. То су, прије свега, људи спремни да усвајају нове технологије, а с друге стране здрава храна је бренд у читавом свијету, иако ми још увијек на овим просторима можда нисмо спремни за тај циклус. Упознати смо и покушавамо нашим пољопривредним произвођачима да представимо шта то значи јер ако хоћемо у будућности да производе извозимо на тржиште Европске уније, без тог бренда не можемо изаћи - рекао је начелник градског Одјељења за пољопривреду Стеван Тривковић.

Истиче да намјеравају да направе план за наредну годину, како би се произвођачима што више помогло.

 Донација

Недавно је у “Агро-план” стигла вриједна донација. Ријеч је о пластенику који је дониран у оквиру пројекта “Директна социо-економска помоћ изузетно угроженим породицама у локалним заједницама у БиХ”.  

- Захвални смо на помоћи јер ће нови пластеник омогућити и нова запошљавања. Ово је сјајан подстрек да покажемо да се у Семберији може производити на здрав и квалитетан начин - рекао је Драган Јоковић.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић појаснио је да су средства за набавку пластеника обезбиједили Министарство спољних послова Њемачке и невладина организација из Сарајева “АСБ”, као и да је дио средстава донирала Градска управа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана