Села одсјечена или без струје, саобраћај отежан

Срна
Села одсјечена или без струје, саобраћај отежан

ГАЦКО, НОВИ ГРАД - Локални путеви према гатачким селима Луковице, Заградци и Кључ још су блокирани усљед воде, али и снијега на појединим мјестима, речено је Срни у Територијалној ватрогасној јединици општине Гацко.

Командир гатачких ватрогасаца Алекса Вучковић рекао је да је ситуација данас нешто боља будући да опада ниво воде с пута у селу Луковице.

-Пут би требало да до сутра буде чист од воде и да се успостави путна комуникација - рекао је Вучковић.

Он је додао да висина снијега на појединим мјестима достиже 70 центиметара, али да службе чисте регионалне и локалне путеве.

У "Херцеговина путевима" Срни је речено да су сви путеви у овој регији проходни, али су савјетовали опрез због снијега који је пао у појединим дијеловима.

Путни правац између Дрвара и Источног Дрвара и јутрос није проходан, тако да су бројни суграђани који раде у Дрвару, на своја радна мјеста отишли преко Кључа и Рибника, истакла је у Јутарњем програму РТРС-а начелница општине Дрвар Душица Рунић.

- Субота је била прилично тешка и неизвијесна због великог вјетра и због ситуације, поготово са селима која гравитирају са Гламочом. Били су одсјечени скоро 24 часа. Механизација није могла да се пробије на терену да би екипе електродистрибуције изашле на терен. Јуче се током дана то санирало - навела је она.

Истакла је да су главне саобраћајнице очишћене.

- Међутим, и даље постоје проблеми, јер је Дрвар ријетко насељена општина и ми морамо да потрошимо троструко више времена како бисмо стигли до наших суграђана - навела је она.

-Регионални макадамски пут од Дрвара до Источног Дрвара и даље је непроходан због високог снијега, а кантоналне и федералне власти под чијом је ингеренцијом овај путни правац уопште не занима чишћење до ентитетске границе са Републиком Српском - потврдила је Срни начелник општине Источни Дрвар Милка Иванковић.

Према њеним ријечима, путна комуникација према Источном Дрвару тренутно се одвија преко Босанског Петровца, Кључа и Рибника.

Она је рекла да то није шумски пут, како га називају у Федерацији БиХ и Ливањском кантону, него регионални и пут који повезује два ентитета и двије општине.

-Назвала бих га пут „злочина и казне“ - злочин је шта раде када је ријеч о експлоатацији шуме, уништавају га, а казна је што су Срби повратници принуђени да иду таквим путем - нагласила је Иванковићева.

Она је додала да су путеви на подручју саме општине Источни Дрвар тренутно проходни.

Иванковићева је навела да свакодневно у Источни Дрвар из федералног Дрвара путује између 120 и 150 радника који су запослени у општини, пошти, дому здравља и шумарији.

Српска села Тичево, Преодац, Стожишта и Тишковац и даље су одсјечена због снијега, потврдио је Срни начелник општине Босанско Грахово Урош Ђуран.

Према ријечима Ђурана, снијег на подручју Босанског Грахова и даље пада.

-Јуче смо покушали да дођемо до села Мариковци, међутим због висине сметова нисмо успијели очистити пут. Велики проблем у чишћењу нам ствара и јак вјетар - каже Ђуран.

Он наводи да је расположива механизација за чишћење снијега на терену.

Сеоско подручје општине Нови Град јутрос је усљед обилних сњежних падавина остало без електричне енергије, речено је Срни у локалном Центру за обавјештавање.Струје јутрос има само у градском подручју Новог Града.

Висина сњежног покривача на мјерном мјесту у метеоролошкој станици је 12 центиметара, али у брдском дијелу општине има га око 30 центиметара.

Руководилац техничког сектора у Комуналном предузећу "Комус" Нови Град Драган Раљић рекао је Срни да екипе од јутрос чисте улице у градском дијелу и приградским насељима.

Начелник општине Крупа на Уни Младен Кљајић рекао је Срни да је подручје ове општине без електричне енергије, те да је саобраћај отежан због снијега на коловозу.

Кљајић каже да је висина сњежног покривача 43 центиметра и да од ноћас у овој локалној заједници нема електричне енергије.

Он је навео да није очишћен регионални путни правац, јер је пут пао телефонски стуб и механизација није могла проћи.

Зимске службе предузећа "Србињепутеви" прочистиле су велике наносе снијега и оспособиле за саобраћај регионални пут Фоча-Челебићи, који је био непроходан.

Овај правац, који је јуче био непроходан, сада је проходан, а у току је додатно чишћење снијега, уклањање обореног дрвећа и проширење коловоза, речено је Срни у "Србињепутевима".

Сви магистрални и регионални путеви које одржава ово предузеће су проходни и саобраћај се одвија без застоја, укључујући планинске превоје Рогој, на путу за Сарајево, те Пријеђел, на путу за Тјентиште.

Коловози су посути сољу и све екипе су на терену, рекли су у "Србињепутевима".

Из овог предузећа су позвали возаче да на пут не крећу без зимске опреме, те да вожњу прилагоде условима на путу.

Сњежне падавине изазвале су бројне кварове на електромрежи, па су без струје и даље потрошачи на ширем подручју Тјентишта, Челебића, Заваита, Козје Луке, Слатине, Осијека и Зубовића.

Из фочанске "Електродистрибуције" кажу да је мокар снијег изазвао кварове углавном на далеководима, док су пријављена оштећења и на нисконапонској мрежи.

Све екипе су на терену, а посао електричарима отежава неприступачан терен и киша која пада од прошле ноћи.

У фочанској Теренској јединици "Електродистрибуције" на Палама рекли су да ће настојати да током дана отклоне што више кварова и оспособе електромрежу.

У Фочи је претходног викенда пало око пола метра снијега у нижим и од 80 центиметара до метар снијега у вишим предјелима.

Водостаји

 

У Републици Српској данас се биљежи стабилизација водостаја, саопштено је из Јавне установе "Воде Српске".

На свим водомјерним станицама забиљежено је додатно опадање водостаја свих већих ријека у Српској.

Водостај ријеке Саве варира по секторима, у зависности од дотока воде из већих притока.

Због опадања водостаја Саве на подручју Козарске Дубице, "Воде Српске" укинуле су мјере редовне одбране од поплава за поплавно подручје Дубичке равни.

И даље су на снази мјере редовне одбране од поплава за поплавна подручја Лијевче поља, Србачко-ножичке равни и у Семберији, али се и у тим секторима очекује опадање водостаја и укидања мјера редовне одбране од поплава.

У наредним данима очекује се даља стабилизација водостаја свих ријека на подручју Републике Српске.

Водостај ријеке Саве у Семберији јутрос опао за пет центиметара и на водомјерној станици Јамена у 7.00 часова износио је 994 центиметра, а угрожених домаћинстава нема, рекао је Срни Ненад Јовановић из Одсјека за цивилну заштиту Бијељина.

Редовна одбрана од поплава на овој ријеци и даље је у току, јер се она уводи на 970 центиметара.

-Имали смо срећу да је Сава ниска и успјела је да прими Дрину - рекао је Јовановић.

Водостај ријеке Дрине на водомјерној станици Радаљ износи 302 центиметра и у опадању је за око 50 центиметара од посљедњег извјештаја.

На хидроцентрали Зворник проток ријеке Дрине је 1.046 метара кубних у секунди.

Вода се повукла у викенд-насељу Јања, а остали су само џепови гдје је вода присутна, али домаћинства нису угрожена.

-Водотоци Гњица и Лукавац су све вријеме у кориту. Сава се једино излила на пољопривредна земљишта у небрањеној Мјесној заједници Нови која се сваке године излива у том подручју. Сада се повлачи и не пријети домаћинствима - рекао је Јовановић.

Дражен Гачић из преузећа "Гачић Интеркоп" рекао је да су машине од 7.00 на локалним категорисаним путевима.

Дрина се у току претходног дана потпуно повукла у своје корито, након чега је почело чишћење поплављених површина, саопштено је данас на сједници Градског штаба за ванредне ситуације града Зворника.

Проток Дрине на Хидроелектрани Мали Зворник јутрос у 7.00 часова износио је 1.043 метра кубних у секунди, а на Хидроелектрани Бајина Башта 930 метара кубних у секунди.

 

Припадници Професионалне ватрогасно спасилачке јединице и Службе цивилне заштите почели су прање улица у насељу Терминал, а подијељене су пумпе за избацивање воде и исушивачи.

Након чишћења слиједи дезинфекција свих површина које је Дрина заплавила.

Предузеће "Водовод и комуналије" чисти и пере паркинг на градској плажи, који ће у току дана бити отворен за паркирање возила.

На терен је изашла и градска Комисија за процјену штете.

Обилне падавине претходних дана изазвале су пораст водостаја и изливање ријеке Дрине из свог корита.

Максимални проток Дрине од 2.390 метара кубних у секунди на Хидроелектрани Мали Зворник забиљежен је у току ноћи између 19. и 20. јануара када је вода поплавила осам кућа у насељу Терминал и двије у викенд насељу Средњи Шепак.

У Роћевићу, Шепку и Тршићу било је поплављено и пољопривредно земљиште.

Ријека Сапна имала је уобичајен проток, док се ријека Хоча на свом ушћу, због високог водостаја Дрине, излила на околно земљиште и поплавила четири куће у каракајском насељу Терминал.

Из Градске управе Зворник наводе да ће настојати да, у сарадњи са Владом Републике Српске, пруже помоћ грађанима у санирању настале штете, која је ублажена захваљујући правовременом реаговању надлежних служби.

Водостаји ријека Рзав и Дрина су у опадању и ситуација је стабилна, потврдио је Срни Драган Јовановић из општинске Цивилне заштите.

Јовановић је истакао да ће екипе обићи терен и ризична подручја и сагледати евентуалне последице.

Цивилна заштита је и даље у приправности.

Извршни директор за производњу и управљање предузећа "Хидроелектране на Дрини" Дарко Андрић рекао је да је тренутни проток кроз "Хидроелектрану Вишеград" 800 метара кубних у секудни, што је уобичајен ниво Дрине за ово доба године.

-Ситуација са водостајима је нормализована. Ми смо уз правовремене активности надлежног министарства Републике Српске, „Вода Српске“ и других, као и уз добру међусобну координацију рада електрана на дринском сливу успјели да спријечимо штету -  истакао је Андрић.

Он је захвалио свим радницима хидроелектране на одговорном раду, нарочито у отежаним околностима.

Водостај ријеке Лим на подручју општине Рудо благо опада, мањи је за око два метра у односу на коту када се излива, али је вода потопила жичани мост у мјесту Мрсово због чега је саобраћај у прекиду, рекао је Срни замјеник начелника општине Јовица Видаковић.

Видаковић је рекао да се вода повукла у корито ријеке, да није било поплављених кућа, нити помоћних објеката, али да је приликом повлачења потопила жичани мост у мјесту Мрсово због чега је саобраћај у прекиду и користе се алтернативни путни правци преко мјесне заједнице Старо Рудо.

Он је додао да се вода излила и на обрадиве површине у мјесним заједницама Јелићи, Старо Рудо, Мрсово и Обрвена.

Видаковић је напоменуо да је општинска управа, се општинском Цивилном заштитом, поднијела захтјев Оружаним снагама БиХ за помоћ да би извадили потопљени мост и пружили даљу подршку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана