Села испод Динаре тихо спавају и чекају боља времена

Срна
Села испод Динаре тихо спавају и чекају боља времена

Ливно - Села Губинске парохије у Ливањском пољу, током “Завичајних дана” угостила су око 800 Срба, чији су коријени с тог простора подно Динаре, гдје је данас обновљено тридесетак кућа, а до рата је ту било више од 600 домаћинстава.

Тродневну манифестацију “Завичајни дани у Губинској парохији, која је одржана у Губину и завршена је синић, организовало је Завичајно удружење “Огњиште”. Циљ је био да се окупе прогнани Срби са овог простоа да не би заборавили своје коријене.

Предсједник Скупштине Завичајног удружења Недељко Вуковљак рекао је Срни да је овогодишње саборовање у окупило око 800 Срба и привукло њихову велику пажњу.

“Јуче смо организовали жЗавичајну олимпијадуж на којој је било присутно око 150 људи. Такмичили су се у малом фудбалу, балотама, бацању камена с рамена, навлачењу конопца. Посебну пажњу привукли су најмлађи чији родитељи вуку коријене из ових крајева”, рекао је Вуковљак.

Он је додао да је “Завичајну олипијаду” финансијски помогла и српски министар у Ливањском кантону Василија Броћета, која је задужена за ресоре рада, здравља, социјалне заштите и избјеглих.

Члан Удружења Обрад Вуковљак рекао је Срни да је током трајања манифестације све изгледало као и прије 25 године, односно прије рата, због људи који су ту били.

“Дјечија граја, игра, пјесма. Ако Бог да, вјерујем да ће за коју годину поново да се врати живот у села подно Динаре у Ливањском пољу”, истакао је Вуковљак, који је дошао са границе Аустрије и Швајцарске у завичај, гдје је обновио своју кућу.

Од пријератних 600 домаћинстава у седам села губинске парохије, данас је тек тридесетак кућа српских повратника.

Лазо Пајчин, поријеклом из Губина и члан Удружења, прича како је завичај прогнаних Срба из Ливањског поља заувијек у њиховим срцима, али и указао на важност подршке Репубике Српске и Србије коју дају за њихов опстанак и останак у овом дијелу Крајине.

“Изузетно нам је драго што, иако живимо далеко од граница Републике Српске, имамо њену подршку и знамо да можемо да рачунамо на помоћ наше браће и из Српске и из Србије”, рекао је Пајчин Срни.

Он је подсјетио да је у Губину у току градња црквено-народног конака поред Цркве Успења Пресвете Богородице, за који се нада да ће бити завршен у што скорије вријеме. Вриједност конака је око 200.000 КМ, а новац је прикупљан и током манифестације “Завичајни дани”.

Српски повратници у Ливањско поље истичу да је живот веома тежак, јер путеви нису изграђени, а имају проблема и са водоснабдијевањем и здравственом заштитом, док се храном и основним животним намирницама снабдијевају у покретним продавницама.

Наводе да вјековно српско гнијездо подно Динаре, које никоме не припада, тихо спава, чека и нада се неким бољим временима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана