СДА поцијепана ушла у власт у Сребреници

Крстина Ћирковић
СДА поцијепана ушла у власт у Сребреници

Сребреница - Да је сребреничка СДА потпуно разједињена потврђено је јуче на конститутивној сједници Скупштине општине, када су четири од пет одборника ове странке напустили засједање не желећи да подрже избор страначког колеге Хамдије Фејзића за предсједника локалног парламента.

Упркос томе Фејзић, који је бивши потпредсједник Скупштине општине изабран је јуче за предсједника парламента, док је за потпредсједника именован Радомир Павловић (СНСД).

Одлука о учешћу у власти подијелила је одборнике СДА што су, уз међусобне оптужбе, потврдили Фејзић и Алија Табаковић који је обавијестио Скупштину да су он и још четири одборника формирали Клуб СДА-СБиХ-повратника у Сребреницу који неће бити дио скупштинске већине.

- Не желимо бити дио скупштинске већине у којој је Фејзић који је издао бошњачки народ и ушао у већину са српским политичким партијама без икаквих услова - изјавио је Табаковић након што је са четворо колега напустио скупштинску салу.

Фејзић је поручио да је обавеза одборника да доносе одлуке у корист свих становника Сребренице.

- Табаковићеве приче о издаји бошњачких националних интереса су његове инсинуације и болесна амбиција да доласком на власт  преузме општину и све што је бошњачко на овом простору - рекао је Фејзић поручивши Табаковићу да не може формирати клуб одборника СДА док је у тој странци.

Одборници СДА и СБиХ у Сребреници упутили су јуче отворено писмо предсједнику СДА Бакиру Изетбеговићу у којем га позивају "да их искључи из СДА и тако их казни што су се вратили у Сребреницу".

Подршку Фејзићу дали су одборници СДП-а Хакија Мехољић и Зулфо Салиховић, који су такође дио скупштинске већине. Мехољић је поручио да сви изабрани представници треба да оправдају повјерење грађана.

- Ово је већина која није формирана по броју крвних зрнаца. Желим да учествујем у изградњи мира и толеранције, а Табаковићево је да прави конфликте на путу изазивања националних нетрпељивости којим је кренуо - каже Мехољић.

Новоизабрани потпредсједник СО Радомир Павловић поручио је да су одборници СНСД-а дио скупштинске већине и да су партије подијелиле власт  на бази изборних резултата.

- Радићемо тако да буде боље свима у Сребреници, али, нећемо прихватити ничије уцјене и мржњу - поручио је Павловић.

Одборници нису именовали замјеника начелника општине, а због неусаглашености приједлога мјесто за ту функцију остаће упражњено до сљедеће сједнице. У наставку сједнице изабрани су вршиоци дужности секретара СО и начелника одјељења.

Стиже Михајловићева

Потпредсједница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић данас ће у Сребреници посјетити локацију на којој ће бити изграђен вртић, а затим и централну улицу која ће бити реконструисана из донације Владе Србије.

Михајловићева ће се састати и са начелником општине Младеном Грујичићем о сарадњи и реализацији заједничких инфраструктурних пројеката у тој општини. Влада Србије донирала је Сребреници пет милиона евра.

Нови сазив Скупштине

Већина

СНСД (5),

СДС (2),

ДНС (2),

СДП (2),

Покрет за преокрет (1),

СДА (1) и

СББ (1)

Опозиција

СДА (4)

СБиХ (1)

ПДП (1) и

СРС-Српска у сигурне руке (1)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана