Саво Минић, начелник oпштине Шамац: Град обновљен, али на издисају

Анита Јанковић
Саво Минић, начелник oпштине Шамац: Град обновљен, али на издисају

Годину послије катастрофалних поплава, које су погодиле Шамац, народ живи тешко, а највећи проблем је што је ионако климава привреда потпуно уништена, рекао је у интервјуу за "Глас Српске" начелник ове општине Саво Минић.

* ГЛАС: Какво је стање у Шамцу и у којем степену је санирана штета?

МИНИЋ: Шамац је највише страдао. Вода се задржала 11 дана и иза себе оставила огромне количине отпада и блато и муљ виши од 30 центиметара. Све установе су страдале, али су саниране или је санација у завршној фази. Реализована су 82 пројекта и у њих је уложено 19 милиона КМ, а у току је реализација пројеката вриједних девет милиона. Од Владе РС кроз ваучере смо грађанима подијелили 13,36 милиона марака и полако се опорављамо.

* ГЛАС: Да ли је народ задовољан том помоћи?

МИНИЋ: Народ није задовољан и то незадовољство је најчешће повезано с тим да је комшија добио све, а онај који се жали ништа. Знам да им је уништено све и да помоћ коју смо дијелили није довољна, али нема породице која ништа није добила. Највећи проблем јесте то што људи немају гдје да раде. Дјеца ће кренути у нове школе, сјести у нове клупе, али шта то значи кад родитељи не могу да им дају двије марке за сендвич. Потонула привреда ја наш највећи проблем. Била је крхка и на стакленим ногама, а сада је на дну. Имамо све могућности да живимо добро, али то се не догађа. На ушћу смо двије ријеке, имамо магистрални и регионални пут, жељезницу, луку, у близини смо границе, али немамо инвеститоре. Сносим одговорност, али шта ја као начелник и менаџмент имамо са приватизацијом луке, "Унигласа", индустрије текстила... Због тога имамо кукњаву незадовољног народа.

* ГЛАС: Због чега Лука Шамац, чији је власник компанија "Балкан стил", не ради дуже од годину?

МИНИЋ: То је највећи промашај и привредна катастрофа општине. Приватизацијом тог предузећа није урађен добар посао. Искључена је национална јурисдикција РС и уговорена арбитража Привредне коморе у Београду. Обавезе које је имао инвеститор, а које су се, између осталог, односиле на запошљавање 300 радника нису испоштоване. Успјели су да на себе упишу и преведу 55 хектара земљишта. Апелујем на надлежне институције РС да раскину тај уговор. Не смијемо сједити и скрштених руку гледати уништавање тог предузећа.

* ГЛАС: Ште сте урадили како бисте привукли инвеститоре?

МИНИЋ: Струја у РС јефтинија је за 27 одсто у односу на ЕУ, имамо јефтину радну снагу, транспортну мрежу, обезбиједили смо најниже таксе и накнаде у РС, смањили ренте на земљиште. Писали смо амбасадама страних држава, примали амбасадоре, истакли наше предности и капацитете, рекли шта можемо да им понудимо, али опет није било резултата.

* ГЛАС: Имате ли план за излазак из тешке ситуације?

МИНИЋ: Хитно нам требају страни инвеститори, покретање привреде, пољопривреде и свих капацитета којима располажемо. Потребна нам је помоћ Владе РС, јер ми не можемо обезбиједити контакте са великим инвеститорима. Апелујем на Владу РС да јој Шамац буде приоритет, јер нам треба најмање 1.000 радних мјеста.

Нафта

* ГЛАС: У Обудовцу је, према прелиминарним резултатима истраживања, пронађена нафта. Имате ли информације да ли су њене количине довољне за експлоатацију?

МИНИЋ: Видјели смо потковицу и већ се возили у кочијама. Израчунали смо да би требало да имамо од 600.000 до 800.000 марака годишње у буџету ако дође до експлоатације. То би за Шамац значило много, јер би се активирале још три бушотине, а те инвестиције су вриједне десет милиона долара. Постојала би потреба за радницима, превозом сировина, размишљали смо и разговарали о цјевоводу. Морамо сачекати званичне податке "Јадран нафта гаса" и не смијемо се веселити прије времена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана