Савјет националних мањина: Достојанствено обиљежити дан борбе против фашизма и антисемитизма

срна
Foto: гс

САРАЈЕВО - Достојанствено обиљежавање 9. новембра - Међународног дана борбе против фашизма и антисемитизма представља дужност сваке демократске и цивилизоване државе, у којој се поштују људска, грађанска и права мањина, те у којој су све институције власти, као и представници цивилног друштва, фокусирани на борбу против политика којима се шири мржња, нетрпељивост, страх и насиље према другим и другачијим, саопштено је из Савјета националних мањина БиХ.

 "Међународни дан борбе против фашизма и антисемитизма, који се у свијету обиљежава као дан сјећања на злогласну Кристалну ноћ из 1938. године, односно на почетак нацистичког Холокауста над Јеврејима, представља обавезу за све нас да останемо посвећени сјећању и одавању почасти жртвама фашизма и нацизма", наведено је у саопштењу.

Обиљежавајући Међународни дан борбе против фашизма и антисемитизма и сјећајући се невиних жртава нацистичких и свих других тоталитарних режима у свијету, Савјет националних мањина БиХ апелује на поштовање Уставом БиХ и другим међународним конвенцијама гарантованих људских права и основних слобода.

Из Савјета апелују и на примјену свих домаћих закона и међународних докумената којима се забрањује и кажњава сваки облик дискриминације, а посебно расне, вјерске и националне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана