Савић: Свако од нас је чувар свог језика

Срна
Савић: Свако од нас је чувар свог језика

КОЗАРСКА ДУБИЦА - Свако је чувар свог језика, а његова судбина повезана је са судбином народа, речено је вечерас у Козарској Дубици, на првој културној манифестацији, поводом Дана матерњег језика.

Говорећи о језику и његовом значају за идентитет народа, предсједник Удружења лектора Републике Српске Александра Савић истакла је да је почаствована и одушевљена чињеницом да је оваква свечаност уприличена поводом Дана матерњег језика.

“Сваке године на неки начин обиљежимо овај датум путем медија или друштвених мрежа, али на овакав начин да се говори о најважнијим стварима језика, још није урађено. Послали сте поруку из свога града како се треба односити према језику, а свако од нас је чувар свог језика”, изјавила је Савићева новинарима на свечаности у Дому културе у Козарској Дубици, којој је присуствовала и министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Сенка Јујућ.

Јујићева је подсјетила да се Међунатодни дан матерњег језика обиљежава у цијелом свијету 21. фебруара, а да је основни циљ подизање свијести о значају матерњег јеџика.

“Унеско је својим закључком из 1999. године успоставио Дан матерњег језика. На овај дан промовишемо језичку и културну различитост, односно, вишејезичност, те су манифестације овог типа за сваку похвалу”, рекла је Јујићева.

Професор Душко Певуља истакао је у Дому културе, гдје је манифестација одржана, да се кроз причу и пјесму о језику, живу ријеч домаћих писаца може сачувати свој језик, и да, ако се познаје, зна његова историја и судбина, јер судбина језика повезана је са судбином његовог народа.

Он је указао да треба имати одговорност према свом језику, ослушкивати га, трудити се да се што правилније говори, а то се може најпуније чинити кроз школски систем и непрестано његовање те културе кроз институције, али и свако понаособ.

Професор је истакао да је језик лична карта сваког појединца, јер ни са чим се потпуније неко не представља, него начином на који говори и својим односом према језику.

Начелник општине Раденко Рељић похвалио је организацију манифестације јер сала Дома културе била препуна публике.

“Надам се да ће оваквих манифестација бити више, нарочито током прољећа и љета јер грађани су жељни оваквих догађаја. Ово дешавање заслужује пажњу и у будућности надам се да неће изостати обиљежавање Дана матерњег језика у Козарској Дубици”, рекао је Рељић.

Професор српског језика и књижевности Бојана Вучен истакла је да се од дјетињства усваја матерњи говор онако како се у околини чује, те да су то темељи за даље.

“Ријеткост је да се град потруди да у једну манифестацију укључи све вриједне људе који његују културу, лијепу ријеч и пјесму на српском језику у једној средини. Овај дан је важан да се подсјетимо како свакодневно требамо његовати културу изражавања и писања и само тако нема проблема за положај српског језика у будућности”, указал је Вученова.

Директор Центра за информисање и културу општине Козарска Дубица Дијана Кондић изјавила је да је ово први пут да се овакав догађај организује у том граду.

“Надам се да је ово само почетак и да ћемо убудуће више пажње посвећивати значају нашег матерњег језика. Свакако бих похвалила иницијативу која је потекла од предсједника Општинског одбора СНСД-а Ранкице Марељ и надам се да ће и други слиједити тај примјер како бисмо имали више оваквих манифестација у нашој културној установи”, додала је Кондићева.

Културно–умјетнички програм увеличали су Српско пјевачко друштво “Вишњић”, које ради у саставу Српског просвјетног и културног друштва “Просвјета”, ученици средње и основних школа под менторством професора српског језика и књижевности.

Организатори догађаја били су општински одбори СНСД-а, НПС-а, СП и НДП-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана