Савез студената Рударског факултета домаћин овогодишње „Георударијаде“

Срна
Foto: Принтскрин

ПРИЈЕДОР- Савез студената Рударског факултета Приједор ове године први пут је организатор и домаћин традиционалне међународне манифестације "Георударијада" која окупља студенте девет универзитета из шест држава, изјавио је предсједник ове студентске организације Срђан Шобот.

"Георударијада" ће бити одржана од 27. априла до 1. маја у Граду сунца код Требиња.

Шобот је навео да се очекује око 300 учесника из Словеније, Хрватске, БиХ, Србије, Македоније и Бугарске са факултета рударства, геологије и нафте из Љубљане, Загреба, Вараждина, Приједора, Тузле, Београда, Бора, Штипа и Софије.

Он је рекао Срни да су први пут у историји факултета организатори, истичући да у посљедњих десет година ниједан факултет из Републике Српске није организовао сличну манифестацију на територији Српске.

"Ми бисмо били најсретнији да смо то могли на Козари, али тренутно нема смјештајног капацитета. И у другим земљама није неопходно да се Георударијада одржава у граду у којем је факултет, па је тако Загреб своју организовао у Сплиту", појаснио је Шобот.

Ове године цијена смјештаја и хране по студенту је 120 евра у хотелу, а 100 евра у хостелу за четири дана.

"И када смо били учесници других Георударијада успијевали смо уз помоћ спонзора да прикупимо довољно новца да студент за то не плаћа више од 100 КМ, а то покушавамо и сада кад смо домаћини, с тим да сада имамо и обавезу израде пехара, медаља и мајица, плаћање спортских терена и конференцијских сала, те трошкова превоза", додао је Шобот.

Манифестација је спортско-научног карактера. Студенти излажу своје научне радове, учествују у квизу знања који је уско везан за струку и такмиче се у фудбалу, баскету, одбојци, шаху и стоном тенису, а онај ко у збиру скупи највише бодова, најуспјешнији је факултет те године и добија преносни пехар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана