Савез Срба у Штајерској организовао манифестацију: "Сретењски сусрети" граде мостове пријатељства

Вања Жарковић
Савез Срба у Штајерској организовао манифестацију: "Сретењски сусрети" граде мостове пријатељства

ГРАЦ - Окупљање и сарадња српског народа је важна гдје год да се налази, а Сретење је дан који нас подсјећа да треба да будемо поносни на наше коријене.

Ово је за "Глас Српске" истакао предсједник Удружења КЕРБ (Културна баштина и идентитет интеграција у Штајерској), Жељко Милиновић након "Сретењских сусрета" чије је обиљежавање, поводом Дана државности Србије, почело минулог викенда у Грацу.

Милиновић је истакао да је манифестацију организовао Савез Срба у Штајерској, а поред богатог културно-умјетничког програма публици су се представиле бројне организације које кроз различите пројекте афирмишу идеје са циљем да доприносу јединству српске заједнице.

- КЕРБ је представио своје идеје, између којих су и окупљања у културно-спортским активностима, чиме подстичемо мултикултурализам и одбацујемо све врсте ксенофобија. Сви су добродошли на будућа дружења и активности које планирамо и подржавамо. Ова манифестације је примјер како је заједнички рад и ангажовање кључно за постизање циљева -  истакао је Милиновић.

Овај Бањалучанин, који већ годинама живи у Грацу, каже да су "Сретењски сусрети" удружили мноштво добрих људи и да су се родила нова пријатељства.

Предсједник Савеза Срба у Штајерској Горан Јовић рекао је да Сретење не доноси само прилику за радост и заједништво, већ омогућава да се, како каже, осврнемо на богату историју и значај који овај дан има за српски народ.

- Сретење нас подсјећа да је наш идентитет дубоко укоријењен у историји, али истовремено поставља изазов пред нас да градимо бољу будућност за наредне генерације. Уједињени у љубави према нашој отаџбини градимо мостове између прошлости, садашњости и будућности - рекао је Јовић.

Према његовим ријечима, утицај српске дијаспоре доприноси стварању услова за боље односе Србије и Аустрије и да кроз културне догађаје и сарадњу доприноси разноликости аустријског друштва.

- Активности попут језичких школа, културних центара и образовних програма подржавају очување српског језика и културе међу младим генерацијама. Културне манифестације кроз игру и пјесму унапређују међукултурно разумијевање, а кроз спорт мислим да не морамо посебно ни да спомињемо - додао је Јовић.

Историчар Дејан Сегић је одржао предавање на тему "Српска револуција – од устаничког до уставног Сретења (1804 - 1835)", а у програму су учествовали и Црквени хор храма Светих Ћирила и Методија из Граца, Просвјетина школа српског језика - Грац, КУД "Свети Сава" Грац, Удружење "Културна баштина и идентитет интегритета" из Граца, Удружење "Срби за Србе" Аустрија, Спортски клуб "Обилић" из Граца. Својим присуством програм су обогатили и предсједавајућа у Савјетодавном вијећу за странце у Грацу Ирина Карамарковић и градски савјетник за интеграције у Грацу Роберт Кртоцер који пружају подршку у раду Просвјетине школе српског језика.

Подршка

Међу бројним званицама, манифестацију је увеличао и шеф Представништва Републике Српске у Аустрији Младен Филиповић.

- Заједно са Савезом Срба у Аустрији и свим другим релевантним организацијама и институцијама наставићемо да подржавамо пројекте српских клубова и удружења широм Аустрије. Важно је да заједно афирмишемо идеје које доприносе јединству српске заједнице у Аустрији - поручио је Филиповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана