Сава и даље расте, Дрина у опадању, мјештани страхују

Милијана Латиновић, дописници
Сава и даље расте, Дрина у опадању, мјештани страхују

Бијељина - Водостај ријеке Саве данас у 7.00 часова на водомјерној летви у Рачи износио је 697 центиметара и за посљедња 24 часа порастао је за 25 центиметара, чиме је премашена кота редовне одбрана од поплава за 47 центиметара, саопштено је из бијељинске Градске службе.

Водостај ријеке Дрине у 7.00 часова износио је 367 центиметара на водомјерној станици Радаљ и у опадању је за посљедња 24 сата за 48 центиметара, са тенденцијом даљег благог опадања.


Проток ријеке Дрине у 7.00 часова на Хидроелектрани Зворник износио је 1.411 метара кубних у секунди са тенденцијом благог пада.

Водостаји осталих мањих ријека на територији Града Бијељина су у границама нормале.

С обзиром на то да су водостаји ријека Саве и Дрине веома високи и да се и даље прогнозира пораст водостаја ријеке Саве, што већ проузрокује изливање из корита у небрањеним подручјима, становништво које је насељено уз ријеке се упозорава да прати стање ради благовременог предузимања мјера самозаштите, односно да изврши уклањање материјалних добара која би могла бити заплављена.

Надлежне службе у Граду прате стање и сходно ситуацији предузимају планиране мјере.

Иако су за сада под водом само њиве и баште, становници у сливу Дрине и Саве, поучени искуством од прије двије године, подигли су ствари на више спратове, а сваку нову кишу дочекују у страху. Шеф градског Одсјека за Цивилну заштиту у Бијељини Драго Ристић рекао је да се Дрина излила у приобаљу насеља Јања, али још нема потребе за евакуацију становништва. Сава је поплавила пољопривредно земљиште у Новом и Амајлијама.

- Ситуација није алармантна. Водостаји су високи, било је и  изливања ријеке, али нема угрожених кућа - каже Ристић. 

Додаје да је Сава на Рачи код Бијељине 22 центиметра изнад коте редовне одбране од поплава. Водостај Саве у Градишци данима константно расте, а кота ванредне одбране од поплава премашена је за 41 центиметар.

Сава се излила на подручју Гашнице, Бистрице и Врбашке, а у насељу Орубица вода је дошла до кућа.

- Куће су опкољене водом и нису поплављене, што би могло да се догоди у случају повећања водостаја - рекао је мјештанин Миле Козић.

Он је додао да за сада имају струју, али је велики проблем вода, јер је Сава замутила бунаре па вода није за пиће.

Начелник општине Градишка Зоран Латиновић истакао је да је и поред високог водостаја Саве, који износи 771 центиметар, стање апсолутно под контролом.

- Предузимамо све мјере за систем ванредних мјера одбране од поплава, а Општинска Цивилна заштита обишла је Орубицу и доставила воду за пиће и храну - рекао је Латиновић који увјерава да је ситуација под контролом захваљујући санацији три клизишта на савском насипу.

Ниво Саве у Српцу јуче је достигао 891 центиметар, а у селу Бајинци онемогућен је прилаз до четири домаћинства. Водостаји Бистрице и Ћехотине су у благом опадању, али је водостај Дрине на подручју Фоче исти као претходног дана.

Мјештани насеља Завита, Челебићи и Мештревац, на платоу кањона Таре у општини Фоча, други дан су без струје јер су снијег и вјетар у ноћи између недјеље и понедјељка причинили велику штету обарајући стубове и кидајући водове.

Домаћинства без струје

Невријеме које је захватило подручје Вишеграда у претходна два дана проузроковало је кварове на 78 трафо-станица.

- Екипе су на теренима Меремишља, Међеђе, Каоштица, Хан Брда и Лијеске, гдје отклањају кварове и поправљају стубове и каблове који су пали на пут - рекао је шеф радне јединице "Електродистрибуције" Вишеград Радојко Сташевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана