Састанак Тодоровића и Анишченка: Подршка зеленим технологијама

ГС
Foto: ГС

Директор Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске и кандидат за градоначелника Добоја Срђан Тодоровић разговарао је данас у Бањој Луци са замјеником генералног директора Привредне коморе Нижњег Новгорода Анатолијем Анишченком.

Тодоровић је том приликом најавио да ће у наредном периоду покушати да доведе потенцијалне инвеститоре из ове руске области који ће дати допринос развоју економије Републике Српске, те додао да је на састанку било ријечи о развоју сарадње Фонда и Привредне коморе Нижњег Новгорода у области инвестиција у зелену економију.

Он је истакао да је за Републику Српску посебно значајно то што је Нижњи Новгород центар хемијске индустрије у Русији, а који има одличне мјере за заштиту животне средине.

"Без обзира на развијену хемијску индустрију, у овој руској области је веома очувана животна средина, те су за нас веома интересантне такве врсте технологија и начин дјеловања", нагласио је Тодоровић.

Он је додао да ће сарадња бити настављена и у области управљања отпадом, те да у Републици Српској предстоји примјена овог система.

Тодоровић је рекао да је Фонд своје ресурсе ставио на располагање у смислу подршке компанијама из Русије које би инвестирале у Републику Српску да своје инвестиције оријентишу на зелене технологије, односно технологије које неће нарушавати животну средину.

Анишченко је истакао да је на састанку било ријечи о изазовима, али и размјени искустава када је ријеч о заштити животне средине.

"Разговарано је и о утилизацији смећа и отпадних вода, те како правилно искористити шумске ресурсе и развијати их правилно", навео је Анишченко.

Он је рекао да је заштита животне средине питање заступљено у земљама широм свијета, те да је један од начина за његово рјешавање јачање сарадње и размјена искустава.

"Увјерили смо се да Фонд даје велики допринос у заштити животне средине који се, осим у пракси, може видјети и у законским рјешењима, донесеним с циљем заштите животне средине. Сматрамо да и наши експерти могу овдје да виде доста позитивних примјера, те да их искористе у Нижњем Новгороду", нагласио је Анишченко.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана