Сарајево јутрос четврти најзагађенији град на свијету

Танјуг
Foto: Кликс, архива

САРАЈЕВО - Према јутрошњим подацима странице IQ AirVisua индекс загађења ваздуха у Сарајеву износи 198 што га сврстава међу четири најзагађенија града свијета.

Први на листи најзагађенијих градова је Делхи у Индији с индексом квалитета ваздуха од 317, следи Лахоре у Пакистану гдје индекс загађења износи 287, а трећа је Дака у Бангладешу с индексом који износи 208.

Сарајево је четврти град на листи, а индекс загађења који износи 198 и повећан је у односу на јучерашње податке када је износио 158, пренио је Кликс.

Према тим подацима, Сарејево се налази у "црвеној зони" што значи да се ваздух процјењује као нездрав (индекс квалитета од 151-200).

У складу с тим, смјернице Завода за јавно здравство Кантона Сарајево приликом оваквих ситуација наглашавају да је за све категорије становништва препоручљиво да обуставе напрезања и рекреативне активности, посебно у јутарњим и вечерњим часовима, када се загађујуће материје дуже задржавају у атмосфери.

Ако се планира боравак напољу, препоручује се ношење маске за лице са заштитним респираторним филтерима.

Најугроженије категорије становништва су труднице, старе особе и дјеца, као и особе с респираторним и срчаним проблемима које би морале остати у затвореном.
 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана