Сандић: Слабији дренажни системи, окидачи за клизишта

Срна
Замјеник директора Геолошког завода Републике Српске Цвјетко Сандић
Foto: Срна | Замјеник директора Геолошког завода Републике Српске Цвјетко Сандић

ЗВОРНИК- Замјеник директора Геолошког завода Републике Српске Цвјетко Сандић изјавио је данас Срни да су могућа клизишта и одрони у дијеловима захваћеним падавинама гдје су слабији дренажни системи, посебно на неким локалним саобраћајницама и објектима који имају слабу конструкцију.

Сандић је рекао да се на подручју Костајнице, Новог Града, Приједора и других мјеста захваћеним падавинама, појављују мања клизишта, али да за сада нема позива и обавјештења да је дошло до веће нестабилности земљишта.

Он је нагласио да се након престанка падавина и повлачења воде могу десити процеси нестабилности земљишта у неким рубним дијеловима захваћени падавинама, посебно када је ријеч о бујичним и наглим изливањима воде.

"Усљед падавина, вода се акумулира, тло се засити и након смиривања падавина и повлачења воде врло често се кроз дан-два појави нестабилност земљишта", истакао је Сандић.

Сандић је рекао да на подручју Зворника, односно регије Бирча, те Сарајевско-романијске регије и Херцеговине, до сада није било знатних падавина које би у већем обиму могле да изазову клизишта или помијерање тла.

Он је поновио да се клизишта генерално формирају у дијеловима гдје су слабији дренажни ситеми када се из засићеног земљишта повуче вода.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана