Самохрана мајка и њених четворо малишана у пожару остали без свега

Анадолија
Самохрана мајка и њених четворо малишана у пожару остали без свега

ФОЈНИЦА - Амна, Ајна, Азра и Елвин Машин - четворо малишана из насеља Плочари Поље код Фојнице, и њихова мајка Мирзета у синоћњем пожару остали су без крова над главом.

У пламену је изгорјело све што су имали, одјећа, обућа, лични документи.

На срећу, највећа трагедија је избјегнута, јер у вријеме избијања пожара у поткровљу куће, гдје је била њихова соба, није било никога. Дјеца су била на првом спрату куће код баке Дишије.

Ову породицу, која је живи у тешким условима након смрти оца и супруга Елвина помогли су бројни добри људи. Кућу, која није имала добру столарију, фасаду, намјештај, опремили су ти добри људи. У удобном дому, који им је олакшао тешку судбину, нису уживали дуго. Ватра је синоћ прогутала све што су имали.

До оштећења инсталација, како је речено, дошло је јер је миш изгризао каблове. Три цистерне су гасиле пожар, који није у потпуности захватио први спрат куће гдје је остало нетакнуто тек нешто мало дјечијих ствари.

Дишија Машин прича да је синоћ чула дјецу како вичу: „Дим, дим, дим... Нема маме, нема свјетла, ватра.“

Дишија каже како је с најстаријом унуком истрчала да види шта се десило, а након што су отвориле врата, дим их је запахнуо.

Пар секунди након што је Дишија успјела да изнесе унучад, ватра је букнула.

-Узела сам телефон. Нисам знала кога да зовем. Амна ми је рекла да назовем 122, полицију. Док сам звала тај број из свег гласа сам дозивала: Народе, помозите ми, кућа ми гори. Успјела сам полицији рећи гдје се налазимо. Срећа да смо изашли из куће, сви би изгорјели. Вратила сам се да узмем торбу у којој су ми били документи и папире да могу дићи лијекове. Само сам то изнијела - каже Дишија, која је дијабетичар.

Елвин је име добио по оцу који је погинуо три мјесеца прије његовог рођења, 2018. године. Несрећног човјека је убила струја док је на пријатељевој кући постављао лим. Радећи тај посао зарађивао је и тако издржавао породицу.

Најмлађа кћерка Азра у вријеме када јој је отац страдао имала је 16 мјесеци, Ајна осам и Амна десет година.

Након смрти супруга Мирзета је настојала да својој дјеци пружи колико може љубави, да надокнади празнину која је остала иза њега.

-Било ми је тешко када ми је син Елвин јутрос тражио цуцу. Оца није упознао, а сада је остао без свега - додаје Мирзета, која је у вријеме пожара са кћерком Ајном била у трговини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана