Шамац: Уређење и пошумљавање барског комплекса Тишина и Одмут

Срна
Шамац: Уређење и пошумљавање барског комплекса Тишина и Одмут

ШАМАЦ - У Шамцу је данас почела акција уређења обала и пошумљавања барског комплекса Тишина и Одмут, који је од септембра прошле године заштићено подручје.

Акцију спроводе представници Друштва за истраживање и заштиту биодиверзитета из Бањалуке и волонтери Омладинске организације Шамац.

Планирано је уређење приобалне зоне бара Тишина и Одмут, те засађивање 160 садница аутохтоног дрвећа, храста лужњака, пољског јасена и бијеле врбе.

"Циљ акције је обнова екосистема и развој аутохтоне шумске заједнице, утврђивање обала, спречавање ерозије, заштита од уништавања обала отпадом, стварање заклона за животињске врсте, те подстицање свих посјетилаца и корисника баре Тишина на већу одговорност и бољи однос према овим воденим површинама и привлачење излетника и посјетилаца на ову локације", рекао је предсједник Друштва за истраживање и заштиту биодиверзитета Јовица Сјеничић.

Начелник општинског Одјељења за привреду и инспекцијске послове Предраг Недић истакао је да Шамац подржава овакве активности, нарочито ако се односе на уређење и очување животне средине.

"Циљ нам је да направимо туристичку дестинацију гдје ће долазити туристи, риболовци, билози, зоолози", рекао је Недић.

Предсједник Омладинске организације Шамац Татјана Мијановић рекла је да је битно да млади учествују у овакавим активностима јер тако развијају осјећај за заштиту природе и да слободно вријеме проведу на свјежем ваздуху.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана