Шамац: Пуштена у рад модерна агрометеоролошка станица у Црквини

Srna
Шамац: Пуштена у рад модерна агрометеоролошка станица у Црквини

ШАМАЦ - У мјесту Црквина, код Шамца, данас је пуштена у рад агрометеоролошка станица вриједности преко 100.000 КМ, коју је донирала Влада Јапана, док је шамачка општина издвојила 6.000 КМ за техничке радове на инсталирању.

Агрометеоролошку станицу у рад су пустили директор Републичког хидрометеоролошког завода Дарко Боројевић и начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић.

Боројевић је изјавио новинарима да су данас пустили у рад модерну агрометеоролошку станицу која је дио већег пројекта, донације Владе Јапана, Републици Српској и једна од пет идентичних која ће бити постављена на територији Српске и на локацијама у Требињу, Љубињу, Прњавору и Слатини, у Бањалуци.

"Агрометеоролошка станица је дио система за осматрање агрометеоролошких параметара у смислу унапређења пољопривредне производње. Поред низа параметара које станица мјери софтверском анализом се долази до података када и на који начин треба да се третирају пољопривредни производи, тако да пољопривредни произвођачи имају квалитетније податке да би донијели одлуку на који начин унаприједити своју пољопривредну производњу", навео је Боројевић.

Он је напоменуо да ће станица бити и у систему мониторинга количине падавина и одбране од поплава, а подаци са ове станице ће ући у размјену за потребе хидролошких прогнозних модела.

"У току је развој тог модела за слив ријеке Босне и у наредних пола године требали би да имамо тај модел на располагању. Имаћемо информације унапријед како се понаша ријека Босна, односно да ли нам пријети поплава", рекао је Боројевић.

Помоћник министра за пољопривреду Републике Српске Милан Гаврић истакао је да ће агрометеоролошка станица служити за будуће унапређење свих активности које ће овдје водити.

"Настављамо даље на унапређењу метеоролошких података и њихово прикупљање. Надам се да ћемо у исто вријеме обезбјеђивати квалитетне информације за пољопривреднике и рјешавати проблеме одбране од поплава и слично", каже Гаврић.

Начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић истакао је ово пољопривредно подручје, те да агрометеоролошка станица много значи за велики број пољопривредних произвођача не само овде, него и околних мјеста.

Милићевић је истакао да ће станица допринијети бољем праћењу свих агрометеоролошких параметара, те истакао да је овај пројекат покренула Влада Јапана 2015. године након катастрофалних поплава.

Он је навео да ће та агрометеоролошка станица пратити све хидрометеоролошке параметре и превентивне податке који су неопходни да се сагледа ниво водостаја ријека Саве и Босне, те да је добит двострука за Шамац, али и цијелу Посавину. /крај/спа/мир/фото

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана