Шамац: Почело обнављање упозоравајућих ознака на мине

Срна
Шамац: Почело обнављање упозоравајућих ознака на мине

ШАМАЦ - На подручју општине Шамац почело је обиљежавање сумњиве површине од мина и обнављање упозоравајућих ознака, рекао је Срни координатор општинске Цивилне заштите Милан Благојевић.

Он је истакао да се обиљежавање сумњивих површина обавља у мјесним заједницама Гребнице, Брвник, Баткуша, Обудовац, Средња Слатина, Корница и Гајеви, те да ће бити постављено 150 ознака које је донирао Центар за уклањање мина.

Благојевић је напоменуо да се обиљежавање врши по плану и програму за 2021. годину Цивилне зашите општине Шамац, а спроводи се у сарадњи са општинским Црвеним крстом и Центром за уклањање мина БиХ, регионална канцеларија Брчко дистрикт.

„Кренули смо у активности обнављања ознака на упозоровање на мине у угроженим мјесним заједницама. Излазимо из зимског периода гдје је био снијег и очекујемо да су те ознаке попадале. Уједно бих замолио локално становништво у угроженим мјесним заједницама да поштују знакове за упозорење на опасност од мина, да их не руше, не уклањају јер ти знакови чувају и њихове животе“, рекао је Благојевић.

Он је напоменуо да општина Шамац учествује у људству, обезбиједила је коље и једно теренско возило са свом пратећом опремом.

Секретар Црвеног крста Шамац Даница Радуловић истакла је да Црверни крст у основним школама едукује дјецу о опасностима од мина.

„Имамо такмичење из програма о минама које се зове Мисли мине, затим конкурс ликовних и литарарних радова на ту тему. Дјеца радо учествују и много тога науче“, истакла је Радуловићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана