Шамац: Обиљежен Дан побједе над фашизмом

Срна
Шамац: Обиљежен Дан побједе над фашизмом

ШАМАЦ - Представници Општинске управе и Борачке организације Шамац данас су поводом обиљежавања 75 година од побједе над фашизмом положили вијенце на спомен-костурницу погинулих бораца и жртава Другог свјетског рата, као и на централни споменик погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата 1992-1995. године.

Представници општинске Борачке организације положили су вијенце на спомен-костурницу, на којој су уклесана имена 600 лица са подручја Шамца која су погинула у Другом свјетском рату, од којих 187 бораца, као и на централни споменик погинулим борцима у протеклом рату, на којем су уклесана имена 440 погинулих припадника Друге посавске бригаде, од којих су 362 била са шамачког подручја.

Начелник Одјељења за општу управу Лепа Тривић рекла је да је данас један од најзначајнијих дана у људској историји, дан када је Њемачка потписала капитулацију, чиме је завршен Други свјетски рат који је однио највећи број људских жртава.

"Процјењује се да је негдје од 50 до 75 милиона људи изгубило живот у Другом свјетском рату, а морамо га памтити и по Холокаусту", навела је Тривићева.

Предсједник Борачке организације Радован Зорановић истакао је да су данас полажени вијенци да би се обиљежило седам и по деценија побједе над највећом пошасти која је владала у 20. вијеку - фашизмом.

"У нашем посљедњем одбрамбено-отаџбинском рату ми смо само штитили наша огњишта и наш народ да не страда као што је страдао у Другом свјетском рату", рекао је Зорановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана