Шамац: Коло српских сестара отворило Етно-изложбу

Срна
Шамац: Коло српских сестара отворило Етно-изложбу

ШАМАЦ - У сусрет великом празнику Видовдану Коло српских сестара “Косовка дјевојка” из Шамца је отворило је Етно-изложбу гдје су представљене ношње и традиционални предмети из 19. и почетка 20. вијека.

Предсједница Кола српских сестара “Косовка дјевојка” Ана Симеуновић рекла је да изложбом, која је отворена синоћ, указују поштовање свим дивним мајкама и бакама које су поред свих својих тешких послова израђивале предмете који се користе у свакодневици, уносећи у то компоненту ликовности и колорита.

- Трудили смо да користимо углавном аутентичне старе предмете. Изложбу чине народне ношње, а покушали смо и представити процес израде тканине. Ту су и два изузетна ћилима која могу да послуже као украс било којег дома и данас, а изложили смо и наше аутохтоне инструменте - каже Симеуновићева.

Она је додала да су предмете сакупљали дуже вријеме, нешто су купили, а нешто добили од људи који су хтјели да сачувају оставштину својих предака.

- Надамо се да ћемо што прије добити простор за сталну галерију гдје би ту своју збирку и допуниле и на тај начин Шамац би могао да представи своју традицију. Замишљено је да све три нације буду заступљене са свим својим особеностима - каже Симеуновићева.

Она је напоменула да је на изложби најдрагоцјенија мушка народна ношња са оригиналним прслуком, што је данас ријеткост.

Изложба ће у просторијама Кола српских сестара трајати 20 дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана