Сам зауставио два непријатељска тенка и оклопно возило: Сјећање на Милодрага Станојевића

ATV
Сам зауставио два непријатељска тенка и оклопно возило: Сјећање на Милодрага Станојевића

Потпуно сам зауставио је два непријатељска тенка и оклопно возило и спријечио непријатељске војнике да дејствују по положајима његових сабораца. Неколико дана касније страдао је у борбама.

Међу многим херојима протеклог рата, име Милодрага Станојевића посебно се издваја, јер је његова храброст превазишла готово све до тада виђено, кажу у Дубици, одакле је родом. 

Страдао је прије 27 година у 21. години живота. За мајку Милицу, утјехе нема. 

“Поносна сам на свог сина од његовог дјетињства па до краја живота”, каже Милица.

Милодрага Станојевића и његов херојски чин саборци не помињу само на дан његовог страдања. Међутим, данас посебно истичу да он треба да буде примјер како се брани отаџбина и чува свој народ. 

“Тај чин његове погибије и дан данас памтим и у својим мислима увијек носим. То је за нас био такав ударац да је то незамисливо рећи. Наш Мићо храбро је положио свој живот бранећи тадашњу отаџбину Југославију, испоштовао је своју заклетву, са 21. годину свој живот је положио”, каже Славиша Кнегињић, Миодрагов саборац.

Борци дубичког краја дали су немјерљив допринос у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату, кажу у Борачкој организацији. 

“Козарска Дубица има много хероја и дала је огроман допринос за стварање наше отаџбине Републике Српске. Поред мајора Тепића, Милодраг Станојевић је један од великих хероја овог краја овдје”, рекао је Драгољуб Ћибић, предсједник БО Козарска Дубица.

“О Мићи Станојевићу се и данас говори као о једном од најхрабријих бораца што га је имала 343. моторизована бригада па и Први корпус Војске Републике Српске”, истиче Зоран Предојевић, предсједник БО Приједор.

За херојство и заслуге у рату, Станојевић је постхумно одликован Орденом Милоша Обилића, а по њему је названа и улица у Козарској Дубици. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана