Сала Скупштина општине Србац и печат под кључем

Цвија Мркоњић
Сала Скупштина општине Србац и печат под кључем

Србац - Ванредна сједница србачке Скупштине одржана је јуче у старој скупштинској сали у коју су одборници сјели послије седам година, а на тај потез су били принуђени јер смијењени предсједник парламента Зоран Ђукић и секретар Драгица Вранић нису жељели да им предају кључеве нове сале.

Сједници је присуствовало само 13 одборника нове скупштинске већине коју су формирали СНСД и ДНС, док се преосталих 12 одборника из СДС-а, НДП-а, ПДП-а и СП-а није појавило тврдећи да се ради о нелегалном засједању. Сједницу су игнорисали и општински функционери и службеници због чега је новоизабрани предсједник Скупштине општине Горан Гаврановић остао без печата, а одборници без картона за гласање. Тонског сниматеља су морали ангажовати приватно, а за привременог записничара именовали су предсједника Клуба одборника СНСД-а и СП-а Крсту Чавора.

- Оваква опструкција рада Скупштине је невиђена. Зар је дошло вријеме да се може рећи: “Општина - то сам ја”! Закон силе мораће устукнути пред силом закона. Сви би овога требало да се плаше јер не доноси ништа добро нашим грађанима - рекао је Гаврановић.

Он је истакао да је рад Скупштине законит и да је нова већина легална, што је потврдило и Министарство управе и локалне самоуправе РС које је дало позитивно мишљење на одлуке донесене на априлском засједању када су смијењени Ђукић и Вранићева.

- Упркос томе, примопредаја дужности још није обављена због чега је било нужно сазвати сједницу како би биле формиране комисије које ће обавити овај поступак - истакао је Гаврановић.

Потпредсједник Скупштине општине Теодор Стојковић позвао је смијењено руководство да преда печат и службене просторије.

- Једногласно смо усвојили закључак да примопредаја дужности буде обављена у четвртак, а ако то одбију, обавијестићемо ресорно министарство и ангажовати адвокате како би кривично одговарали они који врше опструкције. Самовоља појединаца је довела до колапса буџета, а сада пријети да потпуно блокира и рад законодавне власти, што ће имати катастрофалне посљедице за грађане - рекао је Стојковић.

Ђукић каже да није дао кључеве нове сале јер је она предвиђена за рад парламента.

- Ово је био неформални скуп грађана. То значи да у четвртак неће бити примопредаје дужности и поручујем СНСД-у и ДНС-у да се видимо на суду - рекао је Ђукић.

Нова већина најавила је раније да ће покренути и опозив начелника општине Драге Ћирића, који више нема подршку парламента.

Предсједник забрањена зона

Горан Гаврановић каже да је општинским службеницима забрањено да с њим комуницирају по било ком основу.

- Не желе да службено заведу документацију коју им донесем нити да дистрибуирају скупштински материјал. Нису ми дали ни мишљење из Министарства управе и локалне самоуправе РС које је стигло општини након мог питања, већ сам се морао сналазити и тражити копије. То је незапамћено - истиче Гаврановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана