Сакупљачи љекобиља остају празних руку

Милијана Латиновић
Сакупљачи љекобиља остају празних руку

Бањалука - Климатске промјене и неконтролисана берба утицали су на смањење љековитог биља, па је зарада сакупљача у РС ове године дупло мања него лани.

Сакупљачи љекобиља у сезони која траје од априла до новембра могли су раније да зараде више од двије просјечне плате, међутим, ове године кажу да немају ни пола од тога.

- Некада смо зарађивали и до 2.000 марака у сезони. Ове године смо препјешачили хиљаде километара, а вратили се кући празних шака - испричала је Божана Т. из Бањалуке.

Да је љековитог биља и шумских плодова у природи све мање, потврђују и откупљивачи, који ће по свему судећи остати без сировине за производњу етеричних уља, козметике и чајева.

- Приводе се крају берба и откуп шипурка и смрекових боба, чија цијена се креће од марку до двије. Ово је доба године када треба да се беру и вргањи, али их нема у природи - казао је Миладин Мијатовић из Зворника, чије предузеће се бави  откупом љековитог биља и шумских плодова.

У рогатичком предузећу "Поњер" истичу да тренутно највише откупљују шипурак, чија цијена не прелази 1,30 марака.

- Прије шипурка откупљивали смо зову, међутим, сада нема више ништа у природи. Све откупљене сировине продајемо фабрикама за производњу чајева, а гљиве сами прерађујемо и пласирамо на домаће тржиште - рекли су у овом предузећу.

Додају да су лани откупљивали и до 500 килограма гљива сваки дан, док их ове године нема ни упола толико.

Проблема са откупом сировина имају и на југу Српске. Иако су херцеговачка поља богата љекобиљем, посебно смиљем, које многи узгајају на властитим плантажама, откуп ове биљке је доведен у питање. Јесења берба смиља, или "сувог злата Херцеговине", како га називају, још није почела, а кад ће, не знају ни произвођачи ни откупљивачи јер је тржиште загушено и овом биљком и уљем које се од ње прави.

- Смиље је врхунског квалитета, али је његов пласман отежан. Тржиште је преплављено уљем смиља са подручја западне Херцеговине, а по свему судећи, ако откупа и буде, цијена ће пасти на двије марке по килограму - рекао је предсједник Удружења органских произвођача РС Радован Анђелић, који на плантажи површине десет хектара производи смиље.

Он истиче да је на нивоу БиХ формирана Групација за љековито биље и да је на недавно одржаном састанку потврђено да је неконтролисана берба на подручју цијеле земље довела до несташице биља у природи.

Дестилатор

Предсједник Удружења жена "Сноп" из Рогатице Слађана Ујић истиче да би ускоро требало да започну производњу етеричних уља у властитом дестилатору.

- Кренућемо са дестилацијом борових иглица и смрекових боба, а у плану је и сјетва матичњака и босиљка, које бисмо прерађивали у здрава етерична уља - казала је Ујићева.

Биљке и цијене (по килограму)

Шипурак          1 - 2 КМ  

Смрекове бобе 1 -  КМ  

Смиље              2 КМ  

Зова                  1  КМ  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана