Сакан крчми имовину Ватрогасног друштва Котор Варош

Маријана Миљић
Сакан крчми имовину Ватрогасног друштва Котор Варош

Котор Варош - Група радника Ватрогасног друштва из Котор Вароша поднијела је пријаву полицији против старјешине овог друштва Недељка Сакана кога сумњиче за злоупотребу положаја почињену кроз низ малверзација и незаконитости.

Радници су у пријави, у коју је "Глас Српске" имао увид, навели да је Сакан нанио велику штету Ватрогасном друштву и незаконито стекао велику имовинску корист.

- Сакан је продао ватрогасни камион без икакве законске процедуре. Поправља своја возила и набавља намјештај за кућу на рачун Ватрогасног друштва. У резервоаре ватрогасних возила точи мале количине горива, док себе и своје пријатеље части већим количинама горива - наведено је у пријави.

Радници наводе и да је Сакан починио злоупотребе приликом јавних набавки и располагања опремом друштва.

- Дежурану, која је била неусловна за рад, санирали су радници Ватрогасног друштва без икакве накнаде, а Сакан је укњижио фактуру за те радове како би себи прибавио материјалну корист. За вријеме његовог мандата отуђена је опрема из складишта, а од када је дошао на чело Ватрогасног друштва није урађен попис опреме и средстава - истакнуто је у пријави.

Сакана су оптужили и да уз плате не уплаћује порезе и доприносе, због чега радници немају здравствену заштиту, те да је неке раднике запошљавао на основу лажних диплома, док је себи одредио плату коју имају начелници одјељења у општинској управи.

Један од радника који су поднијели пријаву против Сакана рекао је да желе да буду истражена злоупотреба положаја, крађе и низ других малверзација у Ватрогасном друштву о којима бруји цијели град.

- Имамо доказе за његове злоупотребе. Знамо шта је радио, а на полицији је да све испита и провјери. Увјерени смо да ће и они бити изненађени цифром за коју је Сакан оштетио Ватрогасно друштво. Помоћи ћемо полицији да дође до доказа за незаконитости за које сумњичимо Сакана - рекао је овај радник, који је инсистирао на анонимности.

Сакан није желио да говори о оптужбама које су на његов рачун изнијели радници.

- Не желим ништа да коментаришем. На полицији је да утврди да ли су те оптужбе тачне или не. Сва документација им је на располагању - казао је Сакан.

Портпарол Полицијске управе Бањалука Марија Маркановић рекла је да је Полицијска станица у Котор Варошу запримила пријаву против особе чији су иницијали Н. С.

- О наводима из пријаве упознат је и дежурни тужилац Окружног тужилаштва Бањалука. Преузећемо неопходне мјере и радње с циљем провјере навода из пријаве - казала је Маркановићева.

Друга пријава

Недељко Сакан је за старјешину Ватрогасног друштва Котор Варош именован крајем 2014. године као кадар ПДП-а.

Против њега је поднесена пријава и прошле године, али је, према незваничним информацијама, истрага минирана захваљујући утицају и везама високорангираних политичара из Котор Вароша.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана