Сајам у Бањалуци окупља 50 пољопривредних произвођача: Плодови села маме посјетиоце

Данијела Бајић
Сајам у Бањалуци окупља 50 пољопривредних произвођача: Плодови села маме посјетиоце

БАЊАЛУКА - Сосови, козји сир, сокови, намази, џемови, љешник путер само су неки од производа направљени по јединственој рецептури, који су током протеклог викенда на сајму “Плодови села малих произвођача” у Бањалуци привукли бројне посјетиоце.

Овај сајам, гдје око 50 пољопривредних произвођача, подијељених у двије групе, представља производе из властите производње, посјетиоци ће имати прилику да посјете и сљедећег викенда у Тржном центру “Делта планет” у Бањалуци, а под покровитељством Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

Неизоставни дио сајма, на којем учествују пољопривредни кластери “Крајина”, “ГЛС” и “Уна-Сана”, је дегустација врхунских производа, гдје посјетиоци имају могућност да пробају производе и друже са произвођачима.

Менаџер Пољопривредног кластера “Крајина” Искра Араповић истакла је да су презадовољни одзивом излагача, али и бројем посјетилаца који су током протеклог викенда обишли штандове малих произвођача.

- Посјећеност је била огромна, посебно у недјељу. Сви штандови су били прилично посјећени, али дефинитивно највећу пажњу привукли су сосови. Посјетиоце је све занимало, од чега се они праве, на који начин, са чим могу да се комбинују и слично - казала је Араповићева и додала да овај кластер окупља мале произвођаче из 12 локалних заједница са бањалучке регије.

Изузетно посјећен био је, истакла је Араповићева, и штанд са козјим сиром, гдје су грађани стајали у реду да би пробали и евентуално купили овај производ.

- Било је посјетилаца који су у суботу били на сајму и купили неки производ, који им се много допао, па су се поново вратили и у недјељу да још докупе - испричала је Араповићева.

Ништа мање задовољни нису ни у Пољопривредном кластеру “ГЛС”. Менаџер Бојан Чикић каже да су по завршетку првог дијела сајма спровели анкету у којој су излагачи имали само ријечи хвале.

- Сви су одмах питали какве су могућности да учествују и наредни викенд. Међутим, то није могуће, јер и други произвођачи чекају да излажу производе из своје радиности - рекао је Чикић.

Сајам је отворио министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Борис Пашалић, који је истакао да је циљ сајма промоција малих пољопривредних произвођача.

- Да бисмо помогли малим произвођачима, односно учинили их конкурентним, омогућили смо њихово удруживање у кластере, којих у РС има седам, а на овом сајму учествују три. Кластери, које финансира Министарство пољопривреде, обухватају око 5.500 малих газдинстава, а циљ нам је да буду самоодрживи - рекао је Пашалић и додао да је од изузетног значаја да становници у РС препознају важност куповине домаћих производа.

Сајам регионалног карактера

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС су истакли да је овај сајам један од резултата рада пољопривредних кластера који дјелују на подручју Српске, а њихово формирање и развој су подржани средствима ИФАД пројекта Развој конкурентности у руралним подручјима. Сајам је регионалног карактера, јер окупља произвођаче учлањене у три пољопривредна кластера, који пружају подршку малим произвођачима да промовишу и лакше пласирају квалитетне и укусне производе. Осим тога, уједно се указује на значај домаће производње, јер је веома важно да оно што једемо буде познатог поријекла, свјеже, локално произведено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана