Сахрањен Савко Пећић

Срна
Foto: принтскрин

ДЕРВЕНТА- Дервентски књижевник и новинар из Дервенте Савко Пећић сахрањен је данас на православном гробљу у Поточанима. Пећић је био потпуковник Војске Републике Српске и бивши командант Осињске бригаде и сахрањен је и уз војну почаст.

Сахрани је претходила комеморација у Центру за културу, коју је организовала Градска борачка организација и Српски књижеви клуб "Вихор". Градоначелник Дервенте Милорад Симић рекао је да је Пећић био писац, хроничар, борац и човјек који је примјер како треба анимирати породицу, о којој је говорио увијек са посебном бригом и пажњом.

"Задовољство ми је што смо дуги низ година били прилично блиски", додао је Симић. У име Удружења резервних војних старјешина ВРС пензионисани пуковник Мико Шкорић рекао је да је Пећић био његов колега, који је све своје капацитете ставио на располагање Дервенти и региону.

Он је напоменуо да је Пећић формирао бригаду која је учествовала у ослобођењу Дервенте и цијелог посавског дијела до Брода, након чега су услиједиле друге обавезе и дужности које је успјешно обављао

. Према његовим ријечима, Пећић се борио за побољшање статуса бораца и био је предсједник Градске организације Старјешина ВРС. Предсједник Градске борачке организације Чедо Вујичић рекао је да је Пећић оставио печат у бројним областима живота у Дервенти, а да се посебно истицао у друштвено корисном раду и биљежењу догађаја свог града од ране младости

. У име Српског књижевног клуба "Вихор" Ненад Симић је рекао да је Пећић био најзначајнији хроничар новијег времена. Телеграм саучешћа поводом Пећићеве смрти упутио је министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић, шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Игор Жунић, те представници Рукометног клуба "Дервента".

Комеморацији и испраћају присуствовао је велик број пријатеља и поштовалаца из Дервенте и других општина Републике Српске и региона. Пећић преминуо је у сриједу, 16. марта, у 73. години послије борбе са тешком болешћу. Био је дописник "Гласа Српске", Радија Републике Српске, Дервентског листа, Посавских новости, "Свитања", "Видика". Објавио је 14 књига прозе и поезије, сарађивао са стручним часописима за културу и књижевност у Републици Српској и региону.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана