Сахрањен пуковник Миодраг Сувајац: Предводио славни пут србачке бригаде

Д. Ј.
Сахрањен пуковник Миодраг Сувајац: Предводио славни пут србачке бригаде

СРБАЦ - Славни ратни пут Прве србачке лаке пјешадијске бригаде, коју је предводио пуковник Миодраг Сувајац од њеног формирања у Малим Ситнешима 7. јуна 1992. године па све до завршетка рата остаће вјечно запамћен.

Истакнуто је то јуче на посљедњем испраћају ратног команданта бригаде Миодрага Сувајца, који је преминуо 4. новембра у Бањалуци у 70. години живота, након дуге и тешке болести. Сахрани у Пријебљезима присуствовало је више стотина демобилисаних бораца Војске Републике Српске, чланова породица погинулих бораца и других грађана. Кроз бригаду је прошло 3.338 војних обвезника, а за своје заслуге награђена је највишим одликовањем Медаљом Петра Мркоњића од стране предсједника Републике Српске.

- Твоја част и поштење и љубав према отаџбини препознати су још од школских дана, када си из родног села отишао да се школујеш за официра. По избијању рата на простору БиХ ставио си се на располагање ВРС дајући немјерљив допринос стварању и очувању Републике Српске и увијек ћемо те памтити као нарочито доброг човјека и изузетног команданта - рекао је у опроштајном говору потпуковник Вићо Ковачевић, који је био начелник штаба србачке бригаде.

Он додаје да је по окончању ратних дејстава Сувајац остао на дужности команданта све до демобилизације, а такође и на челу новоформиране 107. Пјешадијске бригаде, истичући да се у том периоду снажно борио за права демобилисаних бораца.

- Нама, твојим ратним друговима, остаће увијек у сјећању урезане ријечи које си изговорио на првом постројавању бригаде: “Ако неко примијети да узмичем или да се повлачим, имате право да ми пуцате у леђа”. А ми смо ишли за тобом, јер смо ти вјеровали. Био си строг кад се морало, а благ када је требало, човјек са крвљу хајдука, а срцем дјевојке - истакао је Ковачевић.

Изразе најдубљег саучешћа породици пуковника Сувајца, који је за заслуге награђен и Повељом општине Србац, упутили су бројни званичници, међу којима и предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана