Шахисти отворили славље поводом Дана и крсне славе општине Рогатица

С. М.
Шахисти отворили славље поводом Дана и крсне славе општине Рогатица

РОГАТИЦА - Вишедневне манифестације посвећене Дану и крсној слави општине Рогатица Преображењу Господњем почеле су меморијалним шаховским турниром „Ратомир Рато Бркић”.

Организатор, 40. по реду турнира, био је шаховски клуб “Горски”, а покровитељ општинска управа у Рогатици, у знак пијетета према једном од утемељивача организоване игре шаха, давне 1961. године у Рогатици.

Окупио је 27 шахиста из Рогатице, Сокоца, Чајнича, Пала, Источног Новог Сарајева и Источне Илиџе. Међу њима су били и фиде мајстори Предраг Батинић из Сокоца и Лазар Ставњак из Чајнича.

Играло се по швајцарском систему, свако са сваким, уз 10 минута по такмичару и након занимљивих партија, које су пратили највећи заљубљеници у ову древну игру, прво мјесто освојио је Батинић, који је сакупио седам поена. Друго мјесто припало је Драгославу Ивановићу из Рогатице са шест поена колико је на трећем мјесту освојио и Влајко Станишић са Пала, четврти је Никола Јањић из Источног Новог Сарајева са четири поена, колико је освојио и петопласирани Мирослав Ивановић из Старе Пазове у Србији па би овај турнир могао имати и међународни карактер.

Занимљиво је да је Ставњак заузео тек девето мјесто са четири поена, док је на посљедњем, 27 мјесту, Павле Пајић који је турнир окончао без поена.

По традицији фонд награда био је скроман, а уз новчану награду од 120 марака најуспјешнији шахиста добио је и пехар, кога је обезбиједила општинска управа на челу са начелником Милорадом Јагодићем.

У његово име је потпредсједник Скупштине општине Ђоко Раздољац повукао први потез на првој плочи за којом су били Батинић и Војко Ујић из Рогатице и на тај начин симболично отворио турнир.

Уз сјећање на покојног Ратомира Рату Бркића, овај турнир, како је изјавио главни судија и контролор, секретар ШК “Горски” Момир Ашоња,  био и генерална проба рогатичких шахиста пред лигашко такмичење Републике Српске, које се од јуче до 19. августа одржава у Бањи Дворови код Бијељине.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана